Hyundai chce stavať futuristické letiská, slúžiť majú hlavne pre aerotaxi

Miniletiská, označované ako "vertiporty", chce Hyundai budovať spolu so spoločnosťou Urban Air Port. Prvé by malo stáť v britskom Coventry.

14.10.2021 16:00
debata
Nové miniletiská sú určené pre e-VTOL,... Foto: Urban Air Port
letisko2 Nové miniletiská sú určené pre e-VTOL, vertikálne štartujúce a pristávajúce stroje.

Urban Air Port je spoločnosť, patriaca do zoskupenia spoločností small (Six Miles Across London Limited), ktorého cieľom je rozvoj ekosystému pre dopravu s nulovými emisiami, autonómnych áut a verejnej bezemisnej dopravy.

So spoluúčasťou spoločnosti Hyundai chce Urban Air Port budovať a vyvíjať miniletiská s kompletnou infraštruktúrou, určené pre vertikálne štartujúce a pristávajúce stroje, pre ktoré sa vžila skratka e-VTOL (Electric Vertical TakeOff and Landing).

Presnejšie, jeho divízia Urban Air Mobility si start-up Urban Air Port vybrala za svojho strategického partnera. Hyundai totiž okrem iného intenzívne pracuje aj na vývoji nového mestského elektrického lietajúce taxi.

Nové miniletiská sú určené pre e-VTOL,... Foto: Urban Air Port
letisko1 Nové miniletiská sú určené pre e-VTOL, vertikálne štartujúce a pristávajúce stroje.

„Najmenšie letisko“ má mať výsuvnú pristávaciu plochu a je konfigurovateľné tak, že môže byť umiestnené nielen na suchu, ale aj na vode. Určené by malo byť v budúcnosti pre aerotaxi, kuriérov alebo autonómne drony doručovacích služieb.

Letiská majú navyše modulárnu infraštruktúru, takže sa budú dať vyskladať prakticky kdekoľvek v horizonte niekoľkých dní, navyše s minimálnymi priestorovými nárokmi (až o 60 percent menšími, než sú kladené na komerčné heliporty). Ich ďalším benefitom bude, že poslúžia zároveň ako nabíjacie základne pre stroje s vertikálnym štartom a pristávaním.

Navyše nejde iba o nejakú „photoshopovú víziu“ ale o projekt, ktorý je už pomerne detailne rozpracovaný aj po technickej stránke. Spoločnosť by chcela už v najbližších piatich rokoch v rôznych krajinách inštalovať približne 200 takýchto letísk, pre ktoré začala používať označenie „vertiport“. Prvé by malo začať fungovať v britskom Coventry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #aerotaxi #Urban Air Mobilty #VTOL #e-VTOL #vertiport #Urban Air Port
Články podľa značiek