BMW M3 Touring: Prvé ostré kombi z Mníchova je za rohom

Bude to veľká premiéra. Po prvý raz totiž divízia BMW M GmbH stvorí rýchle kompaktné kombi. A aby sa naň nezabudlo, pripomína ho prvými oficiálnymi snímkami maskovaných prototypov. Pod prednou kapotou ukryje 375 kilowattov a pod tou zadnou zas 500 litrov pre batožinu.

04.10.2021 14:00
debata
BMW už testuje M3 Touring. Zatiaľ nám ale... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2021 BMW už testuje M3 Touring. Zatiaľ nám ale poskytlo len snímky zadnej časti. Špekuluje sa preto, že vpredu bude mať umiernenejší dizajn ako M3 a M4 s „bobrími“ ľadvinkami.

Fanúšikovia ostrých BMW volajú už roky po ikonickom BMW M3 s praktickou karosériou kombi. No zatiaľ ostali ich prosby nevypočuté. BMW síce v roku 1990 vytvorilo prototyp M3 Touring, no tento koncept sa na linky nikdy nedostal. Ten, kto zatúžil po skutočne výkonnom kombi z dielne BMW M GmbH, sa musel uspokojiť s väčším BMW M5 Touring druhej generácie z roku 1992 alebo štvrtej generácie z roku 2007, prípadne voliť alternatívu v podobe Alpine B3 Touring. No a ďalšou možnosťou bolo zamieriť do predajní Audi, kde s rýchlymi kombi nemali nikdy problém.

BMW i Vision AMBY - 2021 Čítajte viac BMW i Vision AMBY: Tento elektrobike upaľuje 60 km/h. Zatiaľ nelegálne

To sa však zakrátko zmení. Nie je tajomstvom, že BMW už nejaký ten čas vyvíja BMW M3 Touring ako jasného rivala pre Audi RS4. Prvýkrát sme o ňom počuli vlani. Odvtedy však akoby sa bola pripravovaná novinka prepadla pod zem. Možno kvôli koronakríze. Teraz je však už všetko pripravené. M3 Touring predstaví BMW M GmbH ešte tento rok a aby sa naň nezabudlo, do sveta poslalo sériu fotografií testovaných prototypov. Sú síce maskované kamuflážou, ale ani tá nedokáže celkom skryť aerodynamický tuning či dva páry koncoviek výfukov.

Dvakrát preplňovaný radový 6-valec 3,0... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2021 Dvakrát preplňovaný radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo ponúkne až 375 kW.

Či dostane BMW M3 Touring kontroverzné vertikálne ľadvinky svojich súrodencov ostáva tajpmstvom. Všetky fotografie zachytávajú totiž nové kombi výlučne zboku alebo zozadu. Technika by mala byť zhodná s BMW M3 a M4. To znamená, že pod prednou kapotou bude pracovať dvakrát preplňovaný radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo s dvojkomorovou olejovou vaňou a prídavnými chladičmi oleja, naladený na 353 kW a vo verzii Competition až na 375 kW. Takže aj kombi by malo v kombinácii s 8-stupňovou prevodovkou M Steptronic a pohonom oboch náprav xDrive s driftovacím módom zrýchľovať na stovku približne za štyri sekundy. Maximálna rýchlosť by mala byť 290 km/h.

BMW iX xDrive50 - 2021 Čítajte viac BMW iX: Revolučné elektrické SUV prezrádza viac. Poznáme výkony aj dojazd

Otázkou ostáva, či M3 Touring dostane aj manuálnu „skriňu“, po ktorej mnohí priaznivci rýchlej jazdy bažia. Tentoraz si však budú môcť so sebou zabaliť aj 500 litrov batožín. Za volantom to bude nepochybne „nirvána“ . Už aj preto, že BMW M GmbH testuje svoju novinku na referenčnom nemeckom okruhu Nürburgring. Napokon, naznačuje to silueta „zeleného pekla“ priamo na kamufláži s nápisom „B’RING IT ON“. Bližšie informácie sa dozvieme už čoskoro. Veď premiéra sa blíži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 3
Články podľa značiek