Škoda Superb: Toto je nová generácia. Na internet unikli skice

Štvrtá generácia Škody Superb dorazí až za dva roky, no automobilke sa celkom nepodarilo utajiť jej dizajn. Uniknuté skice priamo z jej dizajnového oddelenia naznačujú, že revolúciu čakať nemáme. Napokon, bude to posledná generácia Superbu so spaľovacím motorom. Evolúcia musí stačiť.

05.10.2021 14:00
debata (8)
Ako naznačuje uniknutá skica s hlavnými črtami... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - 2023 Ako naznačuje uniknutá skica s hlavnými črtami nového Superbu, dizajn čakajú len evolučné zmeny, podobne ako to bolo pri Octavii.

Klasickým autám sa dnes príliš nedarí. Žezlo prevzali čoraz populárnejšie SUV. Ich podiel na európskom trhu vzrástol na neuveriteľných 45 %. Množstvo automobiliek tak váha, či vôbec prísť s ďalšou generáciou sedanov. Peugeot to vyriešil transformáciou modelu 508 na 4-dverové kupé, Citroën predviedol nové C5 ako crossover a Ford chystá čosi podobné s Mondeom. Dokonca aj z Passatu zostane do budúcnosti už len kombi. Tento segment jednoducho ovládajú prémiové značky a tie mainstreamové ho opúšťajú. Škoda Superb je však svetlou výnimkou. Najväčšej klasickej Škode sa stále darí, iste aj vďaka skvelému dizajnu z pera Jozefa Kabaňa.

Tretia generácia je na trhu od roku 2015 a s odbytom nemá najmenšie problémy. S výnimkou vlaňajšieho pandemického roku predstavovali európske registrácie Superbu od 67 500 do 85 000 kusov. To je neporovnateľne viac, akosi zaknihoval Superb prvej a druhej generácie. Záujem oň navyše zvýšila nedávna modernizácia. Tešiť sa tak môže na tu ďalšiu, naplánovanú na rok 2023. A hoci nás od tejto chvíle delia ešte dva roky, máme tu prvý náznak dizajnu. Škoda z toho veľkú radosť mať nebude, pretože ide o únik oficiálnych skíc na internet.

Skoda Kodiaq - pristátie vrtuľníka Robinson na streche Čítajte viac Škoda sa zahrala na Top Gear. Na streche Kodiaqu nechala pristáť vrtuľník

Ako vidieť, Superb čaká skôr evolúcia ako revolúcia. A je to logické. Aj Škoda vstupuje do elektrickej éry, takže investovať horibilné prostriedky do úplne nového auta so spaľovacím motorom by bolo plytvaním prostriedkami. Superbu tak bude musieť stačiť modernizovaná platforma MQB a modernizované motory. To ovplyvní aj jeho dizajn, ktorý prejde evolučnými zmenami. Maska by mala byť ešte výraznejšia a svetlá ešte užšie ako doteraz. Z profilu sú jasne čitateľné ostré prelisy. Zadná časť liftbacku opäť umocní línie kupé a kombi bude pôsobiť tiež športovejšie vďaka viac sklonenému stĺpiku.

O priestore pod kapotou zatiaľ nie je nič známe. Aby však Superb splnil nároky blížiacej sa emisnej normy Euro 7 bude sa nepochybne ďalej spoliehať na plug-in hybridnú technológiu. Osud diesla je nejasný. Zato vieme, že vylúčená nie je ostrá verzia RS, no pravdepodobne podľa vzoru Octavie RS iV opäť s akumulátormi. Kým Superb dorazí v oboch karosárskych variantoch, z Passatu, s ktorým bude Superb spriaznený viac ako kedykoľvek predtým, ostane už len kombi. Klasický sedan nahradí elektromobil, na báze konceptu ID. Vizzion. Superb aj Passat budú pritom od roku 2023 schádzať z liniek bratislavského závodu koncernu VW.

Škoda Enyaq Coupé iV - 2021 Čítajte viac Škoda Enyaq Coupé iV: Elektrická novinka sa už predvádza v kamufláži

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek