Mazda odhalila európske plány. Príde 6-valec, diesel aj Wankel!

Mazda sa napriek konzervatívnemu prístupu neplánuje vzdať európskeho trhu zošnurovaného stále prísnejšími emisnými limitmi. Do budúcna plánuje „veľké veci“.

08.10.2021 12:00
debata (2)
Mazda plánuje pre Európu nielen elektromobily a... Foto: Mazda
Mazda MX-30 - 2020 Mazda plánuje pre Európu nielen elektromobily a plug-in hybridy, ale aj „plnotučný“ benzínový 6-valec a dokonca úplne nový naftový motor Skyactiv-D.

Mazda konečne odhalila svoj európsky program pre budúcnosť. A je ambiciózny, aj napriek tomu, že doteraz nepodľahla európskym receptom na znižovanie emisií, napríklad downsizingu či plug-in hybridnej technológii. V ponuke má jediný elektromobil a jej ostatné modely naďalej vytrvalo preferujú atmosférické benzínové motory, ťažko kompatibilné s emisnými limitmi. A iná ostane aj v budúcnosti. Elektrifikácii sa síce nevyhne, no nezanevrie na veľké motory ani na benzín či naftu.

Mazda - patent zadnej nápravy Čítajte viac Mazda opäť rozpútala vášne. Stačil k tomu jediný obrázok patentu

Už v priebehu nasledujúcich dvoch rokov príde s dvoma novými modelmi CX-60 a CX-80. Samozrejme, pôjde o SUV, po ktorých tak prahnú zákazníci. Jeden z nich odvezie 7-člennú posádku. Práve tieto dve autá budú po prvýkrát spojené s plug-in hybridnou technológiou. V tomto smere bude musieť Mazda kapitulovať. No na druhej strane počíta aj s benzínovým radovým 6-valcom Skyactiv-X pre novú mazdu 6 a dokonca naftovým motorom Skyactiv-D, čo sa zdá v dnešných časoch priam ako provokácia. Oba budú šetriť palivom pomocou 48 V štartér-generátorov.

Mazda - platforma Skyactiv 2021 Čítajte viac Mazda opäť provokuje. Ukázala platformu s motorom, ktorý Brusel nenávidí

Elektrickú ponuku doplní už v polovici budúceho roka nová verzia Mazdy MX-30, ktorá sa predáva zatiaľ len v čisto elektrickej verzii a s malou kapacitou akumulátorov. Dostane totiž takzvaný predlžovač dojazdu, teda generátor poháňaný spaľovacím motorom. Ale pozor, nepôjde o klasický agregát. Tejto funkcie sa zhostí dlho avizovaný jednorotorový Wankel. Až o štyri roky spustí Mazda elektrickú ofenzívu novými modelmi, vyvinutými na novej elektrickej platforme. Postupná elektrifikácia má byť zavŕšená v roku 2030.

Mazda CX-30 2,0 Skyactiv-G 150 AWD - test 2021 Čítajte viac Test: Mazda CX-30 150 Skyactiv-G AWD – čistý pôvab atmosféry

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Mazda #wankelov motor #elektromobily
Články podľa značiek