Na Slovensku pribudne takmer 250 nových nabíjačiek

Približne do polroka pribudne na Slovensku 198 pomalých AC nabíjačiek so striedavým prúdom a 43 rýchlonabíjacích DC staníc. Všetky by mali byť verejne dostupné .

13.10.2021 12:00
debata (22)
Všetky nabíjačky, ktoré dostanú dotáciu, by... Foto: Ľuboš Pilc
elektromobil nabijanie nabijacka Všetky nabíjačky, ktoré dostanú dotáciu, by mali byť verejne dostupné.

Podľa údajov agentúry ACEA až 17 krajín EÚ má menej ako päť nabíjacích staníc na 100 km cestnej infraštruktúry. Patrí medzi ne aj Slovensko, ktoré má v priemere dve nabíjacie stanice na každých 100 kilometrov cestnej infraštruktúry, zároveň však iba dve zo sledovaných krajín majú nižší trhový podiel elektrifikovaných áut – sú nimi Litva a Cyprus, pričom za Bulharsko štatistika nie je zverejnená.

Z percentuálneho hľadiska sme s trhovým podielom elektrifikovaných áut 1,9 percenta na tom rovnako ako Poľsko, predbehlo nás napríklad aj Rumunsko (podiel 2,2 percenta). Viac si na túto tému môžete prečítať v našom článku ACEA: Európe chýbajú nabíjačky.

V počte nabíjacích staních dominuje Holandsko. Táto krajina má 47,5 nabíjacích staníc na 100 km ciest. Nasleduje Luxembursko (34,5), Nemecko (19,4) a Portugalsko (14,9). Skupinu päť najúspešnejších krajín dopĺňa Rakúsko (6,1). My by sme si však v najbližších mesiacoch mohli pozíciu vylepšiť.

Sieť elektronabíjacích staníc sa na Slovensku opäť výrazne rozšíri. Ministerstvo hospodárstvo totiž schválilo 75 žiadostí od obcí, VÚC a nimi zriadených organizácií ako aj podnikateľov. Novú nabíjaciu infraštruktúru podporí sumou 647-tisíc eur, ministerstvo o tom informovalo na svojom webe. Vďaka dotácii pribudne do pol roka na Slovensku 198 pomalých nabíjacích staníc, využívajúcich jednosmerný prúd a 43 rýchlonabíjacích staníc s jednosmerným prúdom.

Najväčšiu schválenú dotáciu dostane spoločnosť GTIS Charging, ktorá postupne buduje vlastnú sieť dobíjacích staníc. Dostane celkovo 36-tisíc eur na vybudovanie 12 nabíjacích staních so striedavým prúdom (AC) a 4 s jednosmer­ným (DC).

elektromobil nabijanie nabijacka Čítajte viac ADAC: Koľko ‘paliva vylejete‘ pri nabíjaní elektromobilu? Aj pätinu!

Druhým najúspešnejším uchádzačom je spoločnosť Hotel Alfa z Giraltoviec, ktorá od ministerstva hospodárstva dostane takmer 30-tisíc eur na vybudovanie 11 AC nabíjacích staníc a 3 rýchlych DC staníc. Rovných 30-tisíc eur dostane aj Slovenský plynárenský priemysel na výstavbu 8 AC nabíjacích staníc a 4 DC stanic. Dotácie vo výške viac ako 20-tisíc eur dostanú ešte spoločnosti Right Power Solutions, Right Power Project a Greenway Infrastructure.

Okrem elektronabíjacích staníc by mali na Slovensku ešte v tomto roku pribudnúť aj prvé vodíkové nabíjacie stanice.

Ide o druhú podporu na budovanie nabíjacích staníc zo strany ministerstva hospodárstva. Prvá výzva bola vyhlásená v roku 2019 a sumu 350-tisíc eur získali vtedy na vybudovanie nabíjacích staníc v 70 mestách a obciach po celom Slovensko. V súčasnosti je na Slovensku vyše 200 tzv. rýchlonabíjačiek typu DC a približne 600 štandardných staníc typu AC.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjačky #elektromobilita #verejná nabíjacia stanica #verejné nabíjačky #nabíjacia infraštruktúra
Články podľa značiek