Tesla sa chce sťahovať! V Kalifornii sa jej už nepáči

Musk oznámil nielen odchod Tesly zo Silicon Valley, ale zároveň aj oneskorenie uvedenia všetkých nových modelov. Nová centrála bude zrejme stáť v Texase.

13.10.2021 14:00
debata
Elon Musk o sťahovaní informoval počas... Foto: TASR/AP, Tesla
Tesla Gigafactory Elon Musk o sťahovaní informoval počas nedávneho výročného stretnutia akcionárov. Nová centrála bude zrejme stáť vedľa práve budovanej Gigafactory v Austine v štáte Texas.

Centrála Tesly by sa mala presťahovať z Kalifornie do Texasu a spoločnosť tak bude ďalšou, ktorá opustí legendárne Silicon Valley. Šéf automobilky neuviedol bližší časový rámec, no zdôraznil, že spoločnosť Kaliforniu neopustí úplne, výroba v továrni Fremont by mala byť nielen zachovaná, ale dokonca ešte zvýšená.

Zvýšenie výroby Musk zdôvodnil vysokými životnými nákladmi v oblasti Bay Area a tvrdil, že mnoho zamestnancov si ťažko zaobstarávalo bývanie a muselo do práce zdĺhavo dochádzať.

Nové modely Tesly sa odkladajú. Prakticky všetky!

Na akcionárskej konferencii Tesla poskytla revidované termíny uvedenia na trh pre budúce modely. Cybertruck sa mal začať vyrábať už tento rok, ale spustenie výroby bolo posunuté najskôr na rok 2022, pričom sériová výroba sa začne až v roku 2023. Uvedenie Semi bolo plánované už na rok 2020, no bolo odložené až na rok 2023, rovnako ako Roadster, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 2017 a vyrábať sa mal už v roku 2019.

Bližšie k pravde však bude, že Texas chce byť v rámci USA akýmsi daňovým rajom a láka veľké technologické spoločnosti. Silicon Valley totiž neopúšťa len Tesla, ale do Texasu sa sťahujú aj Hewlett Packard Enterprise a Oracle.

Samotný Musk sa predstaviteľom Kalifornie vyhrážal odchodom už skôr. Konkrétne na začiatku pandémie COVID-19 v minulom roku generálny riaditeľ hrozil odchodom po tom, ako prísne pandemické obmedzenia štátu opakovane sťažili opätovné spustenie výroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Tesla #Silicon Valley #Elon Musk
Články podľa značiek