Lacný benzín v Rakúsku skončí, zavedú naň emisnú daň

V Rakúsku sa chystá rozsiahla daňová reforma, jej súčasťou bude aj nová ekologická daň z CO2, ktorá sa bude vzťahovať na palivá. Jej výška bude 30 eur za tonu a postupne bude stúpať.

12.10.2021 18:00
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova... Foto:
Už v budúcom roku palivá v Rakúsku zdražejú kvôli novej ekologickej dani.
debata (5)

Tankovacia turistika do susedného Rakúska, kde bolo nižšie daňové zaťaženia uhľovodíkových palív, sa môže už čoskoro stať minulosťou. Rakúska vláda začiatkom októbra totiž oznámila úmysel zaviesť od prvého júla budúceho roku novú dodatočnú daň z emisií CO2.

Týmto spôsobom by mali do roku 2025 získať sumu 18 miliárd eur. Od budúceho roku tak budú musieť Rakúšania za tonu emisií CO2 zaplatiť 30 eur, pričom táto suma sa do roku 2025 bude postupne zvyšovať na 55 eur. To povedie k postupnému priamo úmernému zvyšovaniu paušálnych cien palív, spočiatku to bude v priemere o šesť centov za liter, v ďalších rokoch suma ešte mierne vzrastie.

Benzín E10 - Nemecko Čítajte viac Koronakríza ukazuje riziká benzínu E10. Biozložka útočí

Zvýšenie daňového zaťaženia bude však obyvateľom kompenzované prostredníctvom každoročného „daňového bonusu“ stanoveného na 100 eur pre obyvateľov miest a 200 eur pre obyvateľov vidieka. V ich prípade je vyšší preto, lebo ich možnosti využívať ekologickejšiu hromadnú dopravu sú obmedzenejšie než u obyvateľov miest a preto sú viac odkázaní na autá. Na deti si bude možné uplatniť polovičný daňový bonus. Zároveň sa zvýšia príspevky na dieťa z 1 500 na 2 000 eur.

Pre firmy sa zníži daň z príjmu právnických osôb zo súčasných 25 percent na 23 percent v roku 2025. Kompenzované to v štátnom rozpočte bude okrem vyššie spomínanej dane z uhlíkových emisií aj znížením výrazných úľav na zdravotnom poistení pre málo zarábajúcich.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Syntetické palivá naberajú na vážnosti. Nie sú fikciou

Motoristov nepoteší ani druhý zámer rakúskej vlády. Mnohí tankovali v Rakúsku aj preto, že tam mohli natankovať palivo E5, teda s nižším podielom etanolu. Rakúska ministerka pôdohospodárstva Elisabeth Köstingerová však chce zvýšiť zvýšiť podiel etanolu v motorových palivách. Keďže takmer tretinu emisií skleníkových plynov v krajine produkuje doprava, je podľa nej vývoj alternatívnych a ekologickejších palív mimoriadne dôležitý. Palivo E10 má preto veľký potenciál stať sa súčasťou rakúskeho „ekoriešenia“.

Palivo E10 z 90 % tvorí benzín a 10 % bioetanol, čiže alkohol, ktorý vzniká pri fermentácii biomasy. „Vzniknutý oxid uhličitý bol pri raste rastlín zadržaný z atmosféry, preto sú fermentácia a spaľovanie klimaticky neutrálne,“ cituje ministerku agentúra APA. Podľa jej slov ako vedľajší produkt vznikajú bielkovinové krmivá, čo umožní zníženie dovozu sóje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #palivá #ekologická daň #daň z palív #dane v Rakúsku #daň z emsií
Články podľa značiek