Škoda Fabia Rally2: Česi už testujú novú ‘beštiu‘

Nová Škoda Fabia ešte len štartuje svoju kariéru, no automobilka už usilovne testuje jej ostrú verziu Rally2. Bohužiaľ, ostrého prevedenia sa civilní zákazníci nedočkajú. RS je definitívne mimo hry.

12.10.2021 14:00
debata (1)
Divízia Škoda Motorsport už usilovne testuje... Foto: Škoda Motorsport
Škoda Fabia Rally2 - 2022 Divízia Škoda Motorsport už usilovne testuje novú Fabiu Rally2 na cestách vo Francúzsku či Španielsku.

Škoda Fabia predchádzajúcej generácie urobila v súťažiach rely poriadnu dieru do sveta. Divízia Škoda Motorsport získala s Fabiou od roku 2015 viac trofejí ako ktorýkoľvek model jej kategórie. Na konte má deväť titulov v podporných kategóriách FIA Majstrovstiev sveta v rely, zvíťazila v mnohých regionálnych a národných majstrovstvách, získala 1 400 víťazstiev v absolútnom poradí aj vo svojej triede a takmer 3 300 umiestnení na stupňoch víťazov na celom svete. V jej kariére má pokračovať nová generácia.

Škoda Motorsport tak už horúčkovito pracuje na Fabii Rally2, ktorej základom je štvrtá generácia. A nielen pracuje, ale aj testuje. Prototyp sa už preháňa na cestách v Českej republike, vo Francúzsku či v Španielsku. „Úplne nová Škoda Fabia pre kategóriu Rally2 vstúpila do fázy testovania. Naši technici, našťastie, môžu stavať na rozsiahlom know-how a skúsenostiach z prebiehajúceho projektu Škoda Fabia Rally2 evo, ktorý je stále veľmi úspešný po celom svete,“ komentuje situáciu Michal Hrabánek, vedúci Škoda Motorsport.

Novinku bude v súlade s pravidlami FIA poháňať motor s objemom 1,6 litra, spojený s 5-stupňovou sekvenčnou prevodovkou a pohonom oboch náprav vybaveným mechanickými diferenciálmi. Tento model je pre športovú divíziu mimoriadne dôležitý aj z obchodného hľadiska. Škoda Motorsport už totiž predala viac ako 400 kusov verzií Fabia R5, Rally2 a najnovšej Rally2 Evo. Bohužiaľ, civilní zákazníci ostanú mimo hry. Ani štvrtá generácia Fabie totiž nepočíta s verziou RS. Vrcholom bude Fabia so 4-valcom 1,5 TSI (110 kW). Nič silnejšie sa nechystá. Napokon, verzia RS nebola súčasťou ponuky ani v tretej generácii.

Škoda Slavia - silueta 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: Česi potvrdili názov nového lacného sedanu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Rely
Články podľa značiek