AdBlue dochádza. Majiteľov naftových áut čakajú vážne problémy!

Najväčší výrobca AdBlue v Európe neprijíma objednávky od nových klientov, druhý najväčší jeho výrobu obmedzil a tretí najväčší dokonca úplne zastavil. Dôvodom sú vysoké ceny zemného plynu.

13.10.2021 05:00
debata (162)
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)... Foto: ADAC
adblue1 Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) nevylúčil, že Slovensko vývoz AdBlue dočasne zakáže.

Chýbajú polovodiče, autorádiá, je problém s gumou, automobilky zastavujú výrobu, na niektoré autá sa už čaká temer rok, navyše sú nové stále drahšie a už niekoľko mesiacov rastie cena palív. Aby toho nebolo málo, vynoril sa teraz úplne nový a vážny problém, týkajúcich sa majiteľov novších naftových áut – na trhu začína chýbať AdBlue. A to v celej Európe! Jeho výrobu už obmedzuje aj najväčší producent v Európe, ktorým je Duslo Šaľa.

Zakážeme vývoz AdBlue?

Vyzerá to ako šírenie poplašnej správy, pravdou však je, že „s výrobou hnojív je spojená aj výroba AdBlue a Duslo je najväčší výrobca v Európe. Druhý najväčší je v Nemecku a ten začal škrtiť výrobu AdBlue. Tretí najväčší je v Poľsku a ten výrobu zastavil,“ vyhlásil začiatkom tohto týždňa na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podľa neho bude s dostatkom prípravku v blízkej budúcnosti naozaj problém. Dokonca sa môže stať, že štát vývoz AdBlue do zahraničia úplne zakáže.

Škoda Enyaq iV - výroba 2021 Čítajte viac Škoda prestáva vyrábať! Niektoré modely možno dostanete až v roku 2023

A na čo vlastne AdBlue treba? Predovšetkým na znižovanie emisií oxidov dusíka v moderných naftových motoroch tak, aby vyhovovali emisnej norme Euro 5 a novším. Dosahuje sa ho tak, že škodliviny sa zneutralizujú roztokom syntetickej močoviny (známej pod názvom AdBlue), ktorá je podstatou systému selektívnej katalytickej redukcie. Vďaka nej v možno zredukovať množstvo oxidov dusíka vo výfukových plynoch až o 95 percent. Motory, ktoré ju využívajú, nemôžu v prípade nedostatku AdBlue pracovať.

„Keď tieto roztoky na trhu nebudú, znamená to, že všetky motory kategórie od Euro 5 vyššie, ktoré musia AdBlue kupovať, tak veľmi pravdepodobne budú odstavené,“ vyhlásil šéf spoločnosti Duslo Šaľa Petr Bláha a upozornil, že nejde iba o osobné autá, ale aj o nákladné vozidlá a autobusy.

Problémom je plyn

AdBlue začína chýbať kvôli vysokým cenám zemného plynu. Jeho samostatná výroba totiž nie je ekonomicky udržateľná a preto je súčasťou výroby iných produktov. Napríklad v Dusle Šaľa je nadviazaná na výrobu niektorých hnojív, ktorú podnik výrazne utlmil pre už spomínané vysoké ceny zemného plynu.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Lacný benzín v Rakúsku skončí, zavedú naň emisnú daň

Nateraz síce Duslo podľa Bláhu svoje zmluvné záväzky voči odberateľom plní, no nových zákazníkov v súčasnosti odmieta. Spoločnosť totiž obmedzila výrobu na technologické minimum. Podľa Bláhu je však v hre aj jej úplné prerušenie dovtedy, kým nebudú ceny priaznivejšie.

Nadväzností na obmedzenie výroby v chemičkách je podľa Bláhu viacero, nejde len o AdBlue. "Chýbať môžu niektoré produkty využívané v zdravotníctve, pokiaľ nebudú na trhu hnojivá, čaká nás pokles úrody, rast cien poľnohospodárskych produktov a potravín. Ocitáme sa tak na prahu brutálnej inflácie, ktorú tu v súčasnosti nik nepamätá,“ myslí si Bláha.

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Duslo Šaľa #zemný plyn #močovina #AdBlue #ceny zemného plynu
Články podľa značiek