Volkswagen vraj plánuje prepustiť až 30-tisíc zamestnancov

Koncern by mal prepúšťať kvôli zachovaniu konkurencieschopnosti pri prechode na elektromobilitu. Tesla napríklad elektrické autá vyrába oveľa efektívnejšie a za kratší čas.

13.10.2021 16:00
Herbert Diess Foto:
O zámere prepustiť 30-tisíc ľudí vraj hovoril Herbert Diess na stretnutí dozornej rady koncernu.
debata (13)

O zámere prepustiť až 30 000 zamestnancov vraj počas zasadnutia dozornej rady informoval generálny riaditeľ koncernu Volkswagen Herbert Diess. Informáciu ako prvý priniesol nemecký denník Handelsblatt.

Jedným z hlavných dôvodov má byť vraj zachovanie konkurencieschop­nosti spoločnosti pri prechode k elektromobilite. Potvrdil to aj hovorca VW Michael Manske, ktorý povedal: „Niet pochýb, že musíme riešiť konkurencieschop­nosť našej spoločnosti vzhľadom na nových hráčov na trhu.“

Ide napríklad o nemecký závod vo Wolfsburgu, kde 25-tisíc zamestnancov vyrobí ročne 700-tisíc áut, zatiaľ čo Tesla v Nemecku s 12-tisíc zamestnancami plánuje vyrábať ročne pol milióna áut. Len pre zaujímavosť: aktuálne Tesla vyrobí svoj Model 3 za 10 hodín, zatiaľ čo Volkswagenu trvá výroba elektrického ID.3 trojnásobne dlhšie.

Hovorca zamestnaneckej rady Volkswagenu uviedol, že sa nebudú vyjadrovať k špekuláciám, ale „zníženie počtu zamestnancov o 30 000 považujú za absurdné a nepodložené“.

Na druhú stranu – elektromobily sú jednoduchšie a majú oveľa menej súčiastok ako autá so spaľovacími motormi, preto naozaj stačí na ich výrobu menej pracovníkov. Podľa odhadov by v dôsledku elektrifikácie mohol v najbližších piatich rokoch klesnúť počet pracovných miest v nemeckom automobilovom priemysle až o stotisíc.

Volkswagen tiež zvažuje zaradenie svojho podnikania v oblasti nabíjania automobilov a energetiky k existujúcim plánom, v rámci ktorých by chcel divíziu batérií uviesť na burzu, povedal technologický riaditeľ Thomas Schmall v rozhovore pre Manager Magazin.

Podľa neho ale ešte nie je o ničom rozhodnuté a pravdepodobne bude trvať dva roky, kým sa nová spoločnosť založí a pripraví pre uvedenie na akciový trh.

Podľa Schmalla musí Volkswagen myslieť aj na vybudovanie funkčného ekosystému s vlastnou nabíjacou sieťou, riešeniami pre zelenú elektrinu a komplexným systémom poistenia áut.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Wolfsburg #elektromobily #Tesla #Herbert Diess #elektromobilita #Diess
Články podľa značiek