Cena benzínu v Česku trhá rekordy. Je na 7-ročnom maxime!

Tak drahý benzín a naftu mali Česi naposledy v roku 2014. Aj napriek rekordnému zdražovaniu je však benzín v Česku stále lacnejší, než na Slovensku.

14.10.2021 12:00
benzín / tankovanie / Foto: ,
Naši západní susedia radosť z aktuálnych cien paliva veru nemajú.
debata (3)

Aj keď sa na Slovensku teraz veľa hovorí najmä o zdražovaní elektriny a zemného plynu, hrozí aj ďalšie zdražovanie, ktoré postihne väčšinu domácností. Je ním zdražovanie palív. Len nedávno sme napríklad písali o tom, že v Rakúsku začne kvôli novej ekologickej dani systematické zdražovanie palív už v budúcom roku, a to bez ohľadu na ceny ropy.

Komplikovaná je aj situácia v susednom Česku. Tam ceny palív aktuálne skutočne „trhajú rekordy“ a dostali sa dokonca na 7-ročné maximá. Naposledy bol benzín drahší koncom roku 2014. Len pre zaujímavosť – najpoužívanejší Natural 95 medziročne zdražel dokonca o 7 korún a 50 halierov. To je v prepočte rovných 30 centov. Priemerná cena nafty sa tiež po prvýkrát od roku 2014 prehupla cez hranicu 34 korún.

Emisie, aktivisti Čítajte viac Autá ako verejný nepriateľ: Aktivisti chcú zákaz reklám na fosílne palivá

Aktuálne je podľa informácií na webe spoločnosti CCS, ktorá ceny palív monitoruje, u našich západných susedov priemerná cenu Naturalu 95 35,47 koruny za liter, nafta stojí v priemere 34,07 koruny, čo je o korunu a 16 halierov viac ako pred týždňom.

Len pre zaujímavosť, porovnajme to s priemernými cenami na Slovensku, ktoré pre zmenu monitoruje portál Benzin.sk. Podľa prepočtu kurzovou kalkulačkou NBS teda aktuálne stojí Natural 95 v Česku 1,40 eura a nafta 1,34 eura za liter. Takže aj napriek rekordnému zdražovaniu sú na tom Česi ešte stále o niečo lepšie, pretože priemerná cena benzínu Natural 95 bola v poslednom týždni na Slovensku 1,46 eura. Priemerná cena nafty je už v oboch krajinách rovnaká, približne 1,34 eura.

tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čítajte viac Lacný benzín v Rakúsku skončí, zavedú naň emisnú daň

Len pre zaujímavosť, pred rokom boli priemerné ceny benzínu Natural 95 na Slovensku 1,15 eura a nafty 1,00 eura.

Takže medziročne stúpla cena benzínu o 19 centov za liter a nafty dokonca o 34 centov. Pri nafte ide o údaj prakticky kopírujúci, respektíve mierne presahujúci, český rekordný rast cien palív.

Len pre zaujímavosť, pri tankovaní „do plna“, pre jednoduchosť uvažujme o 50 litroch paliva, sme na Slovensku pred rokom zaplatili za „nádrž“ pred rokom zaplatili 57 eur a 50 centov, aktuálne to však je o 15 a pol eura viac. Pri nafte sme pred rokom za „nádrž“ (50 litrov) zaplatili v priemere 50 eur, aktuálne to však je o 17 eur viac.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #tankovanie #ceny palív #zdražovanie palív
Články podľa značiek