Horiace Bolty: LG odškodní General Motors sumou 1,9 miliardy dolárov

Požiare elektrických Boltov zavinili chybné batérie od spoločnosti LG Chem. Do servisov putujú všetky, vyrobené od roku 2017.

15.10.2021 14:00
Chevrolet Bolt - požiar Foto:
Požiare elektrických Chevroletov Bolt v USA vyšetrovala dokonca aj Americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA).
debata (3)

O kauze „horiacich Chevroletov“ sme písali už viackrát. V centre jej pozornosti je Chevrolet Bolt, auto do ktorého americká automobilka vkladala obrovské nádeje a ktoré malo otriasť pozíciou Tesly na americkom trhu.

Realita je však celkom iná – Bolt sa stal pre Chevrolet, respektíve pre celý koncern General Motors doslova nočnou morou. Objavili sa totiž požiare odparkovaných áut a nikto nevedel, prečo.

Kauzu začala vyšetrovať Americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA a snažila sa aj samotná automobilka, ktorá uskutočnila zvolávaciu akciu. Problém mala vyriešiť aktualizácia softvéru, ktorá obmedzila nabíjanie akumulátorov na 90 %, no nepomohla.

POŽIAR AUTA Čítajte viac Teplo, teplejšie, horí! Tieto autá horia najčastejšie

Aj po nej sa objavili ďalšie prípady samovznietenia. Koncern dokonca varoval majiteľov Boltov, aby neparkovali v garážach a uzavretých priestoroch a snažil sa v autách aj meniť batérie, respektíve niektoré rovno vykupoval späť. Nič však nepomáhalo a do servisoch sa postupne muselo vrátiť všetkých vyše 70 000 vozidiel, predaných od roku 2017.

Koncern GM pred časom uviedol, že bude požadovať náhradu škody od dodávateľa batérií LG Chem za miliardové škody. Oprava vozidiel, vrátane úplnej výmeny časti batérií, bude totiž pravdepodobne stáť až dve miliárdy dolárov, tvrdia predstavitelian General Motors. A spoločnosť LG Chem s tým napokon súhlasila a vyhlásila, že v snahe čo najskôr túto megakauzu urovnať zaplatí automobilke General Motors 1,9 miliardy dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #batérie #Chevrolet Bolt #požiar elektromobilu #LG Chem
Články podľa značiek