Toyota Aygo X: Mestský crossover je za rohom. Ostane verný benzínu aj Čechom

Na rozdiel od Citroënu C1 a Peugeotu 108 sa ich japonský súrodenec Toyota Aygo dočká druhej generácie. Bude ale trochu iný. Mestský trpaslík sa zmení na crossover. Našťastie, so spaľovacím motorom v útrobách.

18.10.2021 18:00
debata
Nové Aygo X bude vychádzať z rovnomenného... Foto: Toyota
Toyota Aygo X - 2021 Nové Aygo X bude vychádzať z rovnomenného konceptu. Pôvodný model vystrieda po neuveriteľných 16 rokoch.

Osud trojčiat Ciotroën C1, Peugeot 108 a Toyota Aygo bol ešte pred časom nejasný. Najmä po tom, čo sa partneri projektu malých mestských áut, teda bývalý koncern PSA a japonská Toyota, rozhodli ukončiť spoluprácu v závode TPCA v Kolíne. Nakoniec však Toyota odkúpila francúzsky podiel v českom závode a vytvorila nový Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Vedela prečo. Na rozdiel od Citroënu a Peugeotu, ktorí sa rozhodli, že nástupcom svojich najmenších modelov dajú drahý elektrický pohon, Japonci mali v pláne stoj čo stoj udržať Aygo v pozícii vstupnej brány do sveta Toyoty.

A takto vyzeral jarný koncept Toyota Aygo X... Foto: Toyota
Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021 A takto vyzeral jarný koncept Toyota Aygo X Prologue, s ktorým bude mať novinka veľa spoločného.

No aby zvýšili atraktivitu druhej generácie Ayga v časoch, keď malé mestské modely strácajú na popularite, padlo aj druhé rozhodnutie – Aygo musí byť crossover. Ako si to Toyota predstavuje, ukázala veľmi sviežim konceptom Aygo X Prologue v marci tohto roka. A zdá sa, že z tohto „drzého trpaslíka“ vznikne veľmi príbuzný sériový model. Naznačuje to prvý detail zadného svetla, ktoré sa veľmi nelíši od štúdie. Možno teda predpokladať, že aj zvyšok ostane bez zásadných zmien. V každom prípade je dobrou správou, že Aygo X si zachová benzínový pohon, ktorý ho udrží na prijateľnej cenovej úrovni.

Toyota Prius - 2019 Čítajte viac Toyota Prius: Japonci vraj uvažujú nad vodíkovým hybridom. Prečo nie? Hybrid zatiaľ Toyota nepotvrdila, i keď vzhľadom na použitú platformu TNGA GA-B, ktorá je aj základom nového Yarisu aj Yarisu Cross, by to nebol technologický problém. Zato sme sa z najnovšej tlačovej správy dozvedeli, že sériová premiéra Ayga X je pripravená na začiatok novembra a ako sa dalo očakávať, jeho rodiskom bude naďalej český závod. Pôjde teda o výsostne európsky model vyvinutý, vyrábaný a predávaný len na starom kontinente. Podľa Toyoty Aygo X perfektne zareaguje na aktuálny životný štýl v európskych mestách. Pripomeňme, že prvá generácia Ayga prišla na svet v roku 2005.
Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021
Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021
+9Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Aygo #Toyota Aygo X
Články podľa značiek