Takto chce Hyundai komunikovať s okolím. Aj bez diód a displejov

Autonómne autá budú potrebovať v budúcnosti komunikovať s okolím. Patent Hyundaiu ukazuje ako by to mohlo fungovať. A bez drahých technológií.

18.10.2021 14:00
debata (4)
Jednoduchá mriežka s farebnými segmentmi dokáže... Foto: Hyundai
Hyundai - komunikácia autonómnych áut Jednoduchá mriežka s farebnými segmentmi dokáže zobrazovať rôzne správy. Užitočné to bude najmä v autách s autopilotom.

Ak budú za pár rokov autonómne autá jazdiť samé, zanikne tým aj možnosť komunikácie medzi vodičom a okolitou premávkou. Asi si ani neuvedomujeme, aké je to dôležité. Napríklad keď naznačíme chodcovi, že môže prejsť bezpečne cez cestu, alebo dáme prednosť inému vozidlu gestom ruky. Autopilot preto bude potrebovať novú formu neverbálnej komunikácie. Samozrejme, dalo by sa to urobiť displejmi na karosérii, na ktorých by sa objavovali rôzne symboly alebo reflektormi, ktoré by premietali slová či piktogramy priamo na cestu. To všetko sú ale drahé riešenia.

letisko3 Čítajte viac Hyundai chce stavať futuristické letiská, slúžiť majú hlavne pre aerotaxi

Hyundai si povedal, že pôjde na vec jednoduchšie. Dal si patentovať prednú masku, ktorá tiež dokáže zobrazovať jednoduché symboly a slová, no nepotrebuje k tomu obrazovku ani projekčné svetlá. Ku komunikácii s chodcami a inými účastníkmi premávky využije starú známu technológiu mriežky, ktorá mení otáčaním jednotlivých segmentov farbu. Podobne ako to bývalo ešte nedávno na informačných tabuliach. Aby bolo ale odkaz vidieť, bude mriežka nasvietená. Systém tak môže napríklad okolie informovať o tom, že vozidlo sa práve nachádza v autonómnom režime.

Hyundai - neviditeľná klimatizácia Čítajte viac Hyundai vyvíja ‘neviditeľnú ‘ klimatizáciu. Už má podaný patent

„S vývojom autonómnych technológií vyvíjame celý rad ďalších, ktoré s tým súvisia. Vývoj prebieha aj v oblasti zariadení a metód efektívneho prenosu informácií o stave autonómneho vozidla alebo informácií vzťahujúcich sa k jazde autonómneho vozidla k okolitým vodičom alebo chodcom,“ uvádza sa v patente. Patent tiež spomína kontrolnú jednotku, ktorá má ovládať prenášanie signálu. Ponúka sa tak aj možnosť, že vodič bude môcť sám nastaviť správu zobrazovanú na mriežke. Komunikačný systém by navyše mohol fungovať aj v spolupráci so smerovkami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #autonómne riadenie #autonómne autá
Články podľa značiek