Prodrive predstavuje zázračný ekobenzín. Emisie skrotí o 80 percent

Nový benzín ECOpower je určený predovšetkým pre použitie v motoršporte. Jeho základom sú biopalivá 2. generácie a testovať ho budú aj na Dakare.

20.10.2021 14:00
debata
Prodrive vyvinul udržateľné palivo za... Foto: Prodrive
ecopower2 Prodrive vyvinul udržateľné palivo za posledných 8 mesiacov v spojení so spoločnosťou Coryton Advanced Fuels.

Prodrive bude jedným z prvých profi tímov na svete, ktoré budú súťažiť s novou generáciou pokročilých udržateľných palív v rámci šampionátu FIA, konkrétne vo Svetovom pohári FIA v cross country rely.

Tím Bahrain Raid Xtreme (BRX) následne použije toto palivo v januári na Dakare, aby ukázal, že udržateľné palivá možno použiť ako priamu náhradu za fosílne palivá v špeciáloch, rovnako ako aj v sériovo vyrábaných vozidlách.

Palivo bolo vyvinuté v závode Prodrive v... Foto: Prodrive
ecopower1 Palivo bolo vyvinuté v závode Prodrive v Banbury vo Veľkej Británii.

Palivo bolo vyvinuté v priebehu posledných ôsmich mesiacov v spolupráci Prodrive so spoločnosťou Coryton Advanced Fuels. Nazvali ho Prodrive ECOpower a má demonštrovať environmentálne výhody najnovšej technológie pre výrobu udržateľných palív.

Hlavnými zložkami sú biopalivá 2. generácie vyrobené z poľnohospodár­skeho odpadu a palivá vyrobené zachytávaním uhlíka z atmosféry. Výsledkom je, že nové ekopalivo znižuje emisie skleníkových plynov až o 80% v porovnaní s bežne vyrábaným porovnateľným benzínom.

Emisie, aktivisti Čítajte viac Autá ako verejný nepriateľ: Aktivisti chcú zákaz reklám na fosílne palivá

Palivo bolo testované v automobile Prodrive Hunter T1+ tímu BRX v rovnakých nemodifikovaných motoroch, ktoré predtým jazdili na benzín. Aj keď bol Prodrive ECOpower vyvinutý pre použitie v motoršporte, možno ho podľa jeho tvorcov použiť ako priamu náhradu za bezolovnatý benzín v takmer každom vozidle a spoločnosť plánuje takmer totožné palivo následne testovať v štandardných cestných autách, aby dokázala jeho efektivitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biopalivá #motoršport #znižovanie emisií #Prodrive #ECOpower #Coryton Advanced Fuels #ekologický benzín
Články podľa značiek