Konečne. Aspoň v Nemecku sa bude dať platiť za nabíjanie bežnou kartou!

Je to absurdné. Môžete byť milionár, ale na nabíjacej stanici nemáte šancu zaplatiť za odobratú energiu v hotovosti ani platobnou kartou. To by sa malo zmeniť. Bohužiaľ, zatiaľ len v Nemecku.

20.10.2021 12:00
debata (4)
Čítačka platobných kariet a klávesnica na... Foto: Ionity
Ionity - sieť rýchlonabíjacích staníc Čítačka platobných kariet a klávesnica na zadanie PIN kódu by sa mali stať súčasťou nabíjacích staníc v Nemecku od 1. júla 2023. Ale len tých nových.

Platiť kreditnou alebo debetnou kartou môžete prakticky všade. Ešte aj v hracích automatoch! Pre nabíjanie elektromobilov to však neplatí. Na zaplatenie za odobratú energiu vám žiadna bežná karta nepomôže a ani hotovosť. Pre majiteľov elektromobilov je to obrovská komplikácia. Nabíjať sa dá totiž zväčša len v sieti, kde ste registrovaným zákazníkom a máte zaplatený určitý nabíjací paušál. No vaša zákaznícka karta či aplikácia v mobile vám už neplatia v iných sieťach. Na to potrebujete roaming. Ak majú medzi sebou jednotlivé siete spoluprácu, nabíjať síce môžete, ale ste za „tankovanie“ trestaný vyššou tarifou. Tak trochu to pripomína prax z raných čias mobilných operátorov.

Jednoducho, platenie za nabíjanie je málo transparentné a užívateľsky nepriateľské. O to horšie, že nabíjacia infraštruktúra nestíha tempu, s akým prichádzajú nové elektromobily na európske cesty. Absurdné! Predstavte si, že by ste vaše konvenčné auto mohli tankovať len v sieti jedného alebo dvoch dodávateľov palív, len v určitom regióne a ešte by vám neprijali kartu ani hotovosť? Konečne s tým chce skoncovať aspoň jedna európska krajina. V Nemecku schválil spolkový kabinet vyhlášku, ktorá zavádza povinnosť pre vlastníkov a prevádzkovateľov nabíjacích staníc umožniť zákazníkom zaplatiť cez platobný terminál. Do platnosti má toto nové pravidlo vstúpiť v polovici roka 2023.

elektromobil nabijanie nabijacka Čítajte viac ADAC: Koľko ‘paliva vylejete‘ pri nabíjaní elektromobilu? Aj pätinu!

Týkať sa to ale bude zatiaľ len novovybudovaných nabíjačiek. Od 1. júla 2023 bude musieť byť každý stojan vybavený čítačkou platobných kariet a klávesnicou pre zadanie PIN kódu. Alebo bude musieť byť nabíjacia stanica vybavená aspoň centrálnym platobným terminálom, podobne ako na platených parkoviskách. Existujúcich staníc sa to týkať nebude, pretože dodatočná inštalácia platobných terminálov môže byť komplikovaná a drahá, navyše s ňou prevádzkovatelia nepočítali. Je však veľmi pravdepodobné, že možnosť platby cez terminál i tak zavedú. Povinné bude navyše aj jednotné štandardizované rozhranie pre prenos dát, a to už od marca budúceho roka.

Nové nariadenia by mali prispieť ku komfortnejšiemu nabíjaniu a uľahčeniu cestovania s elektromobilmi v Nemecku. „V budúcnosti bude možné na verejne prístupných nabíjačkách platiť ľahko a rýchlo kreditnými alebo debetnými platobnými kartami,“ zhrnul nemecký minister hospodárstva Peter Altmeier. Zníži to tiež počet prípadov, keď uviaznu majitelia elektromobilov na ceste len z dôvodu, že nedokážu nabiť batérie elektromobilu. Ostáva dúfať, že podobnú legislatívu prijme celá Európska únia. A že v budúcnosti zruší aj roamingové poplatky za nabíjanie v „cudzích“ sieťach. Tak ako sa to stalo už pred pár rokmi v prípade mobilných operátorov. Tlačiť len na výrobcov automobilov, aby prešli na elektrický pohon, nestačí.

elektromobil nabijanie nabijacka Čítajte viac Koľko stojí nabíjanie elektromobilu? Od 0 aj do viac ako 10 eur na 100 km!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjacie stanice #platba kartou #Nememcko
Články podľa značiek