Prvé autá s logom Xiaomi zídu z výrobných liniek v polovici roku 2024

Xiaomi začne vyrábať pod svojou značkou elektrické autá už v polovici roku 2024. Založila si na to dokonca novú dcérsku spoločnosť.

25.10.2021 16:00
xiaomi car Foto:
Xiaomi oficiálne ústami svojho najvyššieho šéfa potvrdila, že spustí výrobu elektromobilov.
debata

O tom, že čínsky elektronický gigant Xiaomi sa vážne pustí do výroby elektrických áut sa hovorí prakticky už od začiatku tohto roku. Teraz spoločnosť spustenie výroby elektromobilov po prvýkrát oficiálne okomentovala a vyjadrila sa aj k plánovanému termínu. A rovno ústami svojho hlavného šéfa.

Prvé elektromobily s logom Xiaomi by teda z výrobných liniek malí zísť v prvej polovici roku 2024, vyhlásil generálny riaditeľ firmy Lej Ťün. Vyjadril sa tak počas prezentácie pre investorov a neskôr to potvrdil na čínskej mikroblogovacej sieti Weibo. Akcie Xiaomi okamžite po tomto vyjadrení stúpli o 5 percent.

Nio ES8 Čítajte viac Číňania berú Európu útokom. Prvé je na rade Nórsko

Zaujímavé je aj ďalšie vyjadrenie – spoločnosť tvrdí, že pôjde o autá určené pre masový trh a mala by tomu zodpovedať aj ich cena. A Xiaomi má už aj silného partnera. Spolupracovať by s ňou nemal nikto menší, než automobilový gigant Great Wall. Aj keď „spolupracovať“ je asi silné slovo, pretože podľa kuloárnych informácií to skôr vyzerá tak, že Xiaomi bude vyrábať autá plne vo vlastnej réžii. len si pre urýchlenie zahájenia výroby „prepožičia“ výrobné kapacity niektorej z tovární koncernu Great Wall.

Že to Xiaomi myslí s elektromobilmi vážne, dokazuje aj fakt, že plánuje v najbližších desiatich rokoch investovať do ich výroby 10 miliárd dolárov, navyše si už oficiálne zaregistrovla dcérsku spoločnosť Xiaomi EV. Tá neexistuje len na papieri, ale aktuálne by v nej malo pracovať už vyše tristo ľudí.

Foxconn Model E Čítajte viac Foxconn: Vypáli rybník elektromobilkám najväčší výrobca elektroniky?

Technické podrobnosti o samotných elektromobiloch zatiaľ nie sú známe, ale zámerom Xiaomi je vraj vytvoril z vlastných produktov silný ekosystém, do ktorého bude nový elektromobil organicky včlenený.

Všeobecne platí, že s príchodom elektromobilov môžu do automobilového projektu úspešne preniknúť úplne noví hráči z prostredia elektronických firiem. Nejde totiž len o Apple a Xiaomi. O elektromobily sa totiž v poslednom období výrazne zaujíma aj spoločnosť Huawei, pracuje na nich Baidu a aj najväčší svetový výrobca elektroniky, taiwanská spoločnosť Foxconn oficiálne nielen potvrdila, že bude elektrické autá vyrábať, ale už dokonca pred pár dňami ukázala aj prvé tri prototypy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Xiaomi #elektromobilita #čínske automobilky #výroba elektromobilov #ázijské elektromobily
Články podľa značiek