BMW okamžite zastavilo dodávky modelov M3 a M4! O čipy nejde

Kým väčšina automobiliek bojuje s nedostatkom čipov, v Mníchove majú starosti aj kvôli čomusi celkom inému. Skrývajú sa v útrobách 6-valca 3,0 TwinPower Turbo.

21.10.2021 12:00
debata
Brutálne mníchovské šelmy radov M3 a M4,... Foto: BMW
BMW M4 Coupé Competition - 2021 Brutálne mníchovské šelmy radov M3 a M4, vrátane kabrioletu M4 Competition môžu majú problém s uložením kľukových hriadeľov. Zatiaľ bolo identifikovaných len 35 vozidiel s týmto nedostatkom.

Dôvodom na okamžité zastavenie dodávok supervýkonných kupé a sedanov sú problémy s kvalitou puzdier ložísk kľukového hriadeľa. Pri radových 6-valcoch s dvojicou turbodúchadiel a výkonom až 375 kW nejde o maličkosť. Neprimerané opotrebenie by mohlo viesť až k deštrukcii motora. BMW odhalilo nedostatky počas rutinnej kontroly kvality. Zatiaľ sa síce problém týka len 35 vozidiel, ale v Mníchove ešte skúmajú celkový rozsah. Môže to skončiť spomínaným počtom vozidiel, do ktorých sa dostal komponent z chybnej šarže, ale aj väčšou zvolávacou akciou. Pre istotu však BMW zastavilo dodávky týchto áut zákazníkom.

BMW M4 Coupé Competition  - 2021 Čítajte viac BMW M3/M4: Nová generácia má manuál, xDrive aj driftovací mód!

BMW si síce motory vyrába vo vlastnej réžii, ale puzdra hlavných ložísk kľukového hriadeľa nakupuje od dodávateľa. Práve ten má stáť za súčasným problémom. BMW pritom malo problémy s puzdrami aj v ďalších „emkových“ modeloch (M E36, E46, E60), ktoré boli náchylné na opotrebenie. „Zatiaľ to nie je na vyhlásenie zvolávacej akcie. Dotknuté vozidlá sú momentálne u nás a neboli ešte dodané klientom. V súčasnosti pracujeme na úplnom vyriešení problému a uvidíme, či to bude fungovať,“ informovala Auto Motor und Sport nemecká automobilka.

BMW M3 Touring - 2021 Čítajte viac BMW M3 Touring: Prvé ostré kombi z Mníchova je za rohom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M4 #BMW M3
Články podľa značiek