Tatra Phoenix oslavuje 10. výročie. Otvorila novú éru slávnej značky

Na jeseň roku 2011 začali z výrobnej linky spoločnosti Tatra Trucks schádzať ťažké nákladné vozidlá nového radu Phoenix. Za túto dobu prešiel nepretržitým vývojom a v blízkej budúcnosti sa počíta s príchodom novej generácie.

23.10.2021 16:00
debata (1)
Tatra Phoenix kombinuje osvedčenú tatrovácku... Foto: Tatra Trucks
Tatra Phoenix Euro 6 Tatra Phoenix kombinuje osvedčenú tatrovácku koncepciu podvozku s centrálnou nosnou rúrou a nezávisle zavesené polonápravy s modernými technológiami a konštrukčnými prvkami renomovaných svetových výrobcov.

Automobilka Tatra Trucks v súčasnosti vyrába štyri modelové rady. Kľúčovým produktom civilnej výroby je rad ťažkých nákladných vozidiel Tatra Phoenix, ktorý sa verejnosti prvýkrát predstavil v septembri roku 2011. Za ten čas dodala Tatra Trucks zákazníkom viac ako 3 650 vozidiel Phoenix v najrôznejších prevedeniach určených ako pre zmiešanú, tak pre terénnu prevádzku. Vozidlá nachádzajú uplatnenie v priemyslových segmentoch stavebníctva, ťažobníctva, lesníctva, poľnohospodárstva, v komunálnych službách, ako hasičské a záchranárske špeciály, ako nosné platformy pre vojenskú techniku či špeciálne vozidlá.

Tatra Phoenix je pre automobilku kľúčovým typom pre civilnú sféru. Konštruktéri mali od počiatku ambíciu uspieť s ním ako na tradičných, tak aj nových trhoch a predovšetkým tam, kde je vyžadované plnenie najprísnejších emisných limitov. Ich prácu a rýchly vývoj potvrdil aj prestížny medzinárodný titul „The Best AWD Truck 2012“ – Najlepšie plnopohonné vozidlo roku 2012, ktorý modelový rad Tatra Phoenix získal v celoeurópskej ankete „International Truck of the Year“. Bolo to vôbec prvýkrát, kedy bol výrobok niektorej zo stredoeurópskych a východoeurópskych automobiliek nominovaný do tejto ankety a získal takýto prestížny titul.

Tatra Phoenix Praesident Euro 6
Tatra Phoenix Praesident Euro 6
+22Tatra Phoenix Praesident Euro 6

Sériová výroba vozidiel Tatra Phoenix otvorila úplne novú kapitolu histórie automobilky a vďaka tomuto modelovému radu sa Tatra Trucks začala výraznejšie presadzovať na konkurenčne veľmi náročných trhoch západnej Európy. V súvislosti so zavedením zatiaľ najprísnejších legislatívnych opatrení a emisných limitov známych pod názvom Euro VI v kopřivnickej firme pripravili v roku 2015 prevedenie Tatra Phoenix Euro 6. V roku 2017 automobilka oslávila 120. výročie vzniku svojho prvého automobilu so spaľovacím motorom a ako pripomienku tohto míľniku vyrobila limitovanú sériu vozidiel Tatra Phoenix Präsident.

V roku 2017 automobilka oslávila 120. výročie... Foto: Tatra Trucks
Tatra Phoenix Praesident Euro 6 V roku 2017 automobilka oslávila 120. výročie vzniku svojho prvého automobilu so spaľovacím motorom a ako pripomienku tohto míľniku vyrobila limitovanú sériu vozidiel Tatra Phoenix Präsident.

V rovnakej dobe sa Tatre podarilo dosiahnuť métu 1 000 vyrobených vozidiel. O rok neskôr prišli ďalšie vylepšenia, inovovaný modelový rad Phoenix „2018“ dostal úspornejšie a výkonnejšie motory Paccar, rozmerovo menší systém čistenia výfukových plynov, či sústavu kotúčových bŕzd. Momentálne vývojový tím pod odštartoval práce na novej generácii modelového radu Phoenix. Skúšky prototypov by mali začať v roku 2023 a o rok neskôr by sa mala rozbehnúť sériová výroba. Je teda isté, že Phoenix bude aj naďalej jedným z hlavných prvkov výrobného portfólia Tatra Trucks.

O Tatra Trucks a.s.

Akciová spoločnosť Tatra Trucks prevzala v roku 2013 svetoznámu kopřivnickú automobilku, ktorá po zmene vlastníckej štruktúry prešla reštrukturali­záciou. Okrem štandardizovaných modelových radov vyrába aj špeciálne nákladné vozidlá na mieru. Osemdesiat percent produkcie je určených na export. Automobilka Tatra Trucks zamestnáva viac ako 1 000 ľudí a ďalších viac ako 600 pracuje v dcérskom podniku Tatra Metalurgie zameranom najmä na zlievarenstvo a kovárenskú výrobu.

Tatra Phoenix kombinuje osvedčenú tatrovácku koncepciu podvozku (centrálna nosná rúra a nezávisle zavesené polonápravy) s modernými technológiami a konštrukčnými prvkami renomovaných svetových výrobcov. Obchodný rad Tatra Phoenix je jediným sériovo vyrábaným plnopohonným nákladným vozidlom využívajúcim vzduchové odpruženie všetkých náprav. Typickým znakom je unifikované prevedenie rôznych typov prídavných prevodových skríň Tatra vyhovujúcich zástavbe hlavných prevodových skríň Tatra, ZF alebo Allison v manuálnom, automatizovanom, alebo úplne automatickom prevedení.

Podvozky sú k dispozícii v prevedeniach 4×4, 6×6, 8×8, 8×6, 10×10 či 10×8, 12×8, 14×8. K pohonu slúžia moderné kvapalinou chladené motory MX-11 a MX-13, ktoré spĺňajú najprísnejšie emisné normy. Vozidlá radu Phoenix môžu byť rôzne individualizované podľa požiadaviek zákazníka a už si našli cestu do viac ako troch desiatok krajín sveta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Tatra Trucks #Tatra Phoenix
Články podľa značiek