Chevrolet predstavil najväčší ‘krabicový‘ motor. Má 10,3 litra!

Kým Európa škrtí každý gram emisií z výfukov áut, na druhej strane Atlantiku si môžete dopriať nové monštrum v podobe 8-valca s výkonom vyše 1 000 koní! Ide o najväčší a najvýkonnejší „krabicový“ motor, aký sa kedy objavil v produkcii.

25.10.2021 12:00
debata (2)
Osemvalec s kódovým označením ZZ632 je odvodený... Foto: Chevrolet
Chevrolet - motor V8 ZZ632 Osemvalec s kódovým označením ZZ632 je odvodený z jednotky Chevroletu Camaro pre preteky v šprinte. V civilnej verzii má byť však prakticky nezničiteľný.

Nový agregát divízie Chevrolet Performance nie je určený do sériových Chevroletov. Je to motor na objednávku pre spoločnosti, ktoré sa v USA venujú úprave áut. Výrobca ho dodá každému, kto prejaví záujem, a doručí skompletizovaný až domov. Aj preto sa týmto motorom hovorí „krabicové“. Novinka s kódovým označením ZZ632 je extrémna po všetkých stránkach. Vychádza totiž z 9,4-litrového 8-valca určeného pre Camaro vo verzii pre preteky v šprinte. Keďže však nový motor nemusí spĺňať podmienky seriálu COPO, Chevrolet Performance si mohol dovoliť ďalšie zväčšenie zdvihového objemu.

Výsledkom je 8-valec prevŕtaný na neskutočných 10 350 kubických centimetrov. Potom neprekvapí, že aj napriek absencii turbodúchadla či kompresora dosahuje pri 6 600 otáčkach výkon 749 kW, čo je 1 004 koní. Rovnako monumentálny je krútiaci moment, ktorý vrcholí hodnotou 1 118 Nm pri 5 500 otáčkach. Tie sa však môžu vyšplhať až do 8 000 za minútu. Jednotka si pritom vystačí s 93-oktánovým benzínom, bežne dostupným na amerických čerpacích staniciach. Svoju novú pýchu tuningového sveta predstaví Chevrolet na tradičnej výstave SEMA v Las Vegas, ktorá otvorí brány na začiatku novembra. Prvých motorov sa zákazníci dočkajú začiatkom budúceho roka.

adblue Čítajte viac Pozor! Chýbajúce AdBlue ničím nenahrádzajte, radí odborník

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #motor #Chevrolet
Články podľa značiek