Kuriér odomkne vaše auto a v kufri vám nechá balík. Prijali by ste takú službu?

Služba doručovania balíkov do zamknutých áut sa už v praxi testuje v Česku a je možné, že už budúci rok príde aj na Slovensko.

26.10.2021 14:00
debata (5)
Kuriér si bude môcť vašu škodovku odomknúť,... Foto: Martin Štěrba
Škoda Care Connect Kuriér si bude môcť vašu škodovku odomknúť, vložiť zásielku do kufra a auto opäť zamkne.

Nápad doručovať balíky priamo do auta sa zrodil už v roku 2017 a v roku 2019 začali praktické testy so zapojením dobrovoľníkov a vybraných partnerov. Po úspešnej skúške bola služba na začiatku roku 2021 v rámci pilotnej fázy spustená na území Prahy. Očakáva sa, že pilotná fáza bude ukončená do konca roka. Potom bude nasledovať uvedenie na trh v ďalších mestách Českej republiky a na zahraničných trhoch. Keďže sa koniec roku blíži, boli sme zvedaví, ako to vyzerá s budúcnosťou tejto trochu neštandardnej služby. Najprv však popíšme spôsob jej fungovania.

Na to, aby zákazník mohol službu využívať, musí byť registrovaný v rámci ŠKODA Connect. V aplikácii MyŠkoda si potom aktivuje funkciu „Prístup do vozidla“ a následne si pridá zvoleného partnera pre doručenie. Proces objednania sa pre jednotlivých partnerov líši. Buď treba prepojiť svoj účet u internetového obchodníka s účtom Škoda Connect, alebo si prostredníctvom mailu, respektíva aplikácie od obchodníka zvolí možnosť „doručenie do auta“.

Genesis - Face Connect Čítajte viac Genesis: Kórejčania predstavujú odomykanie auta ‘tvárou‘

Následne v deň doručenia musí zákazník zaparkovať v dostupnom okruhu pri adrese, ktorú zadal pri objednaní služby. Vozidlo musí stáť na verejnom a ľahko prístupnom mieste. „Do garáží sa kuriéri mnohokrát nedostanú, nie je tam signál GPS a veľakrát ani signál mobilných sietí. Zároveň by malo ísť o verejne a voľne prístupné parkovacie miesto, teda nie za bránou alebo napríklad na letisku,“ vysvetlil Mirko Langnickel, ktorý je v spoločnosti Škoda Auto zodpovedný za rozvoj inovatívnej služby.

Samotné doručovanie prebieha jednoducho: kuriér lokalizuje vozidlo pomocou GPS a zastaví v jeho blízkosti. Zo svojej aplikácie ho odomkne a do kufra vloží zásielku. Kufor následne zatvorí, vozidlo zo svojej aplikácie zamkne a doručenie je hotové.

Pokiaľ ide o bezpečnosť služby, tak kuriér má prístup do batožinového priestoru vozidla len vo zvolenom časovom okne a tento prístup je navyše jednorazový. Kuriér je navyše inštruovaný tak, že má povinnosť po doručení vyskúšať, či je kufor auta skutočne zatvorený a zamknutý. O doručovaná pbude zákazník informovaný priamo v aplikácii MyŠkoda alebo cez aplikáciu internetového obchodu, zároveň by sa tam mala objaviť informácia, že zásielka je doručená a zároveň potvrdenie, že auto je riadne uzamknuté.

Kto si bude môcť nechať doručiť balík do auta?

Služba „Prístup do vozidla“ bude dostupná pre väčšinu modelov značky Škoda vyrobených od roku 2019, avšak s výnimkou modelov Enyaq iV, Kamiq a Scala, ktoré budú sprístupnené neskôr. Podmienkou využívania služby je aktivovaný balíček služieb ŠKODA Care Connect: Vzdialený prístup. V rámci tohto balíčka je nutné, aby mal zákazník aktivovanú funkciu „Vzdialené zamykanie/odo­mykanie vozidla“.

A ako to vyzerá so službou v tejto fáze a hlavne – rozšíri sa aj na Slovensko?Podľa informácií priamo zo spoločnosti Škoda Auto ešte stále prebieha pilotný projekt, ktorý je sledovaný a vyhodnocovaný len na území Českej republiky. Akonáhle bude po testovacej fáze uvoľnený do komerčnej prevádzky, možno očakávať, že sa vzápätí objaví aj v ďalších štátoch a Slovensko by malo patriť k prvým.

Dôvod je jednoduchý – Škoda je na slovenskom trhu najsilnejšou značkou a v rámci testovania služby je jedným z jej hlavných partnerov u našich západných susedov online obchod s elektronikou a ďalším sortimentom, ktorý patrí k najväčším nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Keďže v oboch krajinách používa temer rovnaké weby aj aplikácie, je logické, že novinku zavedie aj na slovenskom trhu. V ideálnom prípade by sa tak mohlo stať dokonca už v priebehu roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #doručovanie balíkov #Simply Clever #Care Connect
Články podľa značiek