Marcello Gandini: ‘Pápež dizajnu‘ protestuje proti novému Lamborghini Countach

Jeden z najvýznamnejších automobilových dizajnérov planéty je roztrpčený reinkarnáciou Lamborghini Countach. V roku 1971 totiž navrhol jeho originál.

27.10.2021 14:00
debata (2)
Autor dizajnu kultového Lamborghini Countach... Foto: Lamborghini
Marcello Gandini - Lamborghini Countach Autor dizajnu kultového Lamborghini Countach Marcello Gandini sa dôrazne dištancuje od nového modelu Countach LPI 800-4.

Marcello Gandini je už navždy zapísaný do dejín automobilového sveta. A to zlatými písmenami. Tento 83-ročný Talian je totiž autorom dizajnu asi tých najinovatívnejších a najkrajších áut histórie. Počas kariéry v štúdiu Bertone navrhol modely ako Lamborghioni Coutach, Miura, Espada, Marzal či fenomenálny Startos. V Alfa Romeo zanechal pečať na konceptoch Carabo, Navajo, navrhol tiež Maserati Ghibli a Quattroporte, Citroën BX, Renault 5 Supercinq, Autobianchi A112 a mnohé ďalšie autá. Každé z nich prinieslo čosi nové a vrylo sa do povedomia milovníkov áut. Stali sa z nich doslova ikony.

7149940 Čítajte viac Lamborghini Countach LPI 800-4: Limitovaná vlajková loď v legendárnej karosérii

O to viac tohto „pápeža dizajnu“ roztrpčil príchod nového Lamborghini Coutach. Talianska automobilka pod krídlami koncernu VW sa totiž pri 50. výročí predstavenia konceptu Countach rozhodla, že na základoch Lamborghini Sián opäť vzkriesi túto legendu, vyrábanú od roku 1977 do roku 1990. A aj sa jej to podarilo. Novodobý Countach LP 800–4 mal premiéru v auguste. Ide o fascinujúci stroj, ktorý kombinuje atmosférický 12-valec s výkonom 573 kW a 25 kW elektromotor čerpajúci rekuperovanú energiu zo superkondenzátora. Takže celkovo má k dispozícii 599 kW, čo je 814 koní.

Toto je originálny Countach z pera Marcella... Foto: Bonhams
Lamborghini Countach Toto je originálny Countach z pera Marcella Gandiniho.

Tie katapultujú nový Countach na stovku za 2,8 sekundy, pričom s akceleráciou skončí až pri údaji 335 km/h. Jeho dizajn v mnohom odkazuje na originál zo sedemdesiatych rokov. Práve to sa ale nepáči Gandinimu. Dokonca sa rozhodol protestovať a najmä sa od projektu dištancovať. „Svoju identitu dizajnéra, zvlášť pri práci na superšportoch Lamborghini, som postavil na jedinečnom koncepte. Aby každý nový model, na ktorom som sa podieľal, bol inováciou, zlomom a niečím úplne iným ako predchádzajúce vozidlo,“ vysvetľuje Gandini vo vyhlásení, v ktorom svoju nespokojnosť s podobou nového Countachu vyjadruje. Podľa neho opakovanie vzoru z minulosti vraj neguje základy jeho dizajnérskej DNA.

Takto vyzerá novinka z dielne Lamborghini -... Foto: Lamborghini
7149951 Takto vyzerá novinka z dielne Lamborghini - Countach LPI 800-4.

„Marcello Gandini by teda rád znovu zdôraznil, že v tomto projekte nemal žiadnu úlohu, a ako autor a tvorca pôvodného návrhu z roku 1971 by rád objasnil, že táto interpretácia neodráža jeho ducha ani víziu,“ píše sa vo vyhlásení. Lamborghini zatiaľ na Gandiniho výhrady nereagovalo. O osud nového Countachu sa ale nebojí, hoci každý z 12 plánovaných a ručne vyrobených exemplárov si cení na dva milióny eur. A to bez dane. Už teraz je totiž celá séria vypredaná. Uvidíme, či sa Gandini ohradí aj súdnou cestou. Za istých okolností by sa totiž dalo konanie Lamborghini považovať za krádež duchovného vlastníctva.

Lamborghini Countach LPI 800-4
Lamborghini Countach LPI 800-4
+6Lamborghini Countach LPI 800-4
Lamborghini Countach LPI 800-4
Lamborghini Countach LPI 800-4
+3Lamborghini Countach LPI 800-4

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Countach #Marcello Gandini
Články podľa značiek