Ford má patent na výsuvné koncovky výfukov. Pomôcť majú najmä SUV

Výfuky síce dnes nie sú v móde, ale nejaký čas sa bez nich ešte nezaobídeme. Ford dokonca prichádza s praktickou inováciou.

27.10.2021 12:00
debata (1)
Výsuvná koncovka výfuku nie je zlý nápad.... Foto: Ford
Ford Focus RS - výfuk Výsuvná koncovka výfuku nie je zlý nápad. Hodila by sa nieln off-roadom, pikapom, SUV, ale aj športovým autám či plug-in hybridom v režime elektrickej jazdy.

Automobilový priemysel je v zajatí emisií. Aj preto niektoré automobilky začali skrývať skutočné výfuky. Miesto tých pravých nám radšej servírujú falošné koncovky, ktoré vyzerajú lepšie a najmä, nikdy z nich nevychádzajú škodlivé splodiny, takže sú krásne čisté. Lenže i keď podiel elektromobilov prudko rastie, bez výfukov sa autá ešte aspoň zopár rokov nezaobídu. Ford ich tajiť nemieni a dokonca prichádza s praktickou inováciou. Dal si patentovať ich výsuvné koncovky. Nejde pritom len o parádu. Má to svoju logiku.

Ford Focus ST - 2022 Čítajte viac Ford Focus: Európsky bestseller je po modernizácii. Znižuje spotrebu, no ST nechýba

Výsuvná koncovka, či skôr taká, ktorá sa dokáže zasunúť zo základnej polohy pod nárazník, by mohla byť veľmi užitočná. A to najmä pri off-roadoch alebo SUV, kde sú koncovky výfukov zraniteľné v teréne a navyše znižujú zadný nábehový uhol. Aby horúcimi plynmi neohrozovali plastové diely nárazníkov, trčia totiž vždy cez obrys vozidla. Patent Fordu to rieši pomerne jednoduchým mechanizmom s malým elektromotorom, ložiskom a ozubením, ktoré v prípade potreby koncovku výfuku skryje pod nárazník.

Ford Tourneo Connect (2021) Čítajte viac Prichádza nový Ford Tourneo Connect. Bude to ‘rodinná záležitosť‘

Auto do terénu tak bude opäť odolnejšie. Novinka by sa nepochybne zišla napríklad novému Fordu Bronco, ktorý sa teší za Atlantikom veľkému záujmu zákazníkov, alebo novému Rangeru, ktorý je tesne pred štartom kariéry. To by ale znamenalo, že ho možno uvidíme aj na novom VW Amarok, keďže pikapi Fordu a Volkswagenu sa rodia spoločne ako jeden z prvých výsledkov veľkej kooperácie európskeho a amerického koncernu. A výsuvný výfuk si vieme pokojne predstaviť aj na športových autách s nízkym podvozkom či plug-in hybridoch v režime elektrickej jazdy.

Ford Fiesta ST - 2021 Čítajte viac Ford Fiesta: Modernizácia prináša mild-hybrid aj digitálny kokpit

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford
Články podľa značiek