AutoPacific: Ľudia chcú v autách praktické prvky. Tie moderné odmietajú

Automobilky sa predbiehajú, ktorá ponúkne zákazníkom futuristickejšiu funkciu, no väčšina z nich o pokrokové systémy nestojí. V popredí záujmu sú praktické prvky ako vyhrievané sedadlá či parkovacie senzory.

03.11.2021 16:00
Autonómne riadenie Foto:
Autonómne riadenie automobilky usilovne vyvíjajú, hoci zákazníci oň nestoja.
debata (1)

Americká spoločnosť AutoPacific sa zameriava na analýzu výskumu a vývoja v automobilovom priemysle s dôrazom na pokrokovú techniku. Zároveň každoročne uskutočňuje anketu Future Attribute Demand Study, v ktorej cieľom je zistiť, čo ľudia od výbavy svojho auta očakávajú.

V poslednej edícii prieskumu oslovili 90-tisíc motoristov, ktorí si v minulom roku kúpili auto a spýtali sa ich, ktoré výbavové prvky by ich auto malo obsahovať a ktoré v aute odmietajú. Zároveň dostali zoznam s približne sto položkami a z neho vyberali žiadané a nežiaduce prvky.

7146606 Čítajte aj Volkswagen: V Brazílii sa vracia do ponuky retro výbava. Dôvodom sú chýbajúce čipy

Napriek marketingovým snahám automobiliek sa ukazuje, že ľudia preferujú jednoduché prvky, ktoré im uľahčujú každodenné jazdenie. Na čele poradia sa umiestnili vyhrievané sedadlá, nasledované detekciou vozidiel v mŕtvom uhle a parkovacími senzormi. Ďalej sa medzi najžiadanejšie funkcie dostali pohon všetkých kolies, udržovanie v jazdnom pruhu, možnosť prepojenia infotainmentu s mobilným telefónom, elektricky ovládané sedadlo spolujazdca, LED svetlá, ventilované sedadlá a pamäťová funkcia nastavenia sedadla vodiča.

Ako vidno, ide o zmes praktických, bezpečnostných a komfortných prvkov, ktoré sa vyznačujú jednoduchým ovládaním a investícia do nich nedosahuje závratné výšiny. Na druhej strane, zoznam prvkov, ktoré motoristi najväčšmi odmietajú je presne opačný. Ide o funkcie, ktoré akoby pochádzali zo sci-fi filmu.

Ford Maverick (2021) Čítajte aj Nový Ford Maverick: Doplnkovú výbavu si vytlačte doma!

Najhorším sa ukázalo autonómne riadenie a funkcia concierge, ktorá dokáže objednať rôzne služby. Za nimi nasledujú head-up displej s rozšírenou virtuálnou realitou, umelý zvuk motora, nakupovanie cez multimediálny systém, využívanie biometrických údajov, a ovládanie gestami.

Hoci nová technika nám často uľahčuje život, jej rýchly nástup nás neláka. Zároveň môže panovať aj strach z nepoznaného a obava o stratu súkromia. Veď používaním biometrických údajov a nakupovaním cez internet v aute o sebe prezrádzame takmer všetko, a to nemusí byť po vôli každému.

Najžiadanejšie prvky výbav podľa AutoPacific

Poradie Funkcia Obľúbenosť
1. Vyhrievané sedadlá 66%
2. Monitoring mŕtveho uhla 60%
3. Parkovacie senzory 55%
4. Pohon oboch náprav 54%
4. Udržovanie v jazdnom pruhu 54%
6. Apple CarPlay / Android Auto 53%
7. Elektricky ovládané sedadlo spolujazdca 52%
7. LED svetlá 52%
9. Ventilované sedadlá 50%
10. Sedadlo vodiča s pamäťovou funkciou 49%

Najodmietanejšie prvky výbav podľa AutoPacific

Poradie Funkcia Odmietavosť
1. Autonomné riadenie 93%
1. Concierge servis 93%
3. Ovládanie gestami 91%
3. Používanie biometrických prvkov 91%
5. Nakupovanie cez infotainment 88%
6. Umelý zvuk motora 87%
7. Head-up s rozšírenou virtuálnou realitou 86%

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #výbava #bezpečnostné prvky
Články podľa značiek