Nakúpi armáda vo veľkom Tatry? A budú aj zo Slovenska?

Slovenská armáda plánuje nakúpiť viac ako 1500 nových nákladných vozidiel rôznych druhov. Na zákazke by chcela participovať aj spoločnosť Tatra Defence.

30.10.2021 16:00
debata (10)
Vozidlá Tatra Force na podvozku 8x8. Foto: Tatra Trucks
Vozidla Tatra Force na podvozku 8x8 ktore sluzia v ceskej armade Zdroj Tatra Trucks Vozidlá Tatra Force na podvozku 8x8.

Počas oficiálneho otvorenia spoločnosti Tatra Defence Slovakia v Trenčíne 1. júla 2021 minister obrany Jaroslav Naď oznámil, že ešte do konca tohto roku plánuje rezort obrany vyhlásiť veľkú súťaž na nákup 1 500 nových nákladných vozidiel pre OS SR.

Jedným z možných kandidátov sú aj spoločnosti Tatra Defence Slovaki a Tatra Trucks. Druhá z nich dlhodobo rozvíja slovensko – českú spoluprácu formou spoločných podnikov a projektov. Ak by bolo aspoň 60 percent celkovej hodnoty tejto zákazky realizovaných na Slovensku, podľa štúdie firmy EY by slovenská ekonomika z nej významne profitovala.

Stredné nákladné vozidlo Tatra Tactic na... Foto: Tatra Trucks
Fotografia c. 2 - Stredne nakladne vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6 ktore na veltrhu IDEB 2021 predstavili spolocne firmy Tatra Defence Slo Stredné nákladné vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6 na veľtrhu IDEB 2021 predstavili spoločne firmy Tatra Defence Slovakia a Tatra Trucks.

Jej celkový prínos pre slovenskú ekonomiku by sa vyšplhal zhruba na úroveň vyše 308 miliónov eur a jedno na ňu vynaložené euro vygeneruje v slovenskej ekonomike 1,6 eura. Ak by sa 60 percent zákazky na výrobu 1500 nových nákladných vozidiel Tatra realizovalo v slovenskom podniku po dobu piatich rokov, znamenalo by to aj prínos v oblasti zamestnanosti, ktorá by sa dala prepočítať na vytvorenie zamestnania pre 3 121 kvalifi­kovaných pracovníkov po dobu jedného roku.

Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021 Čítajte viac Tatra 14 x 8: Toto je najdlhšia Tatra v histórii. Kopřivnický obor má 25,3 metra!

Spoločnosť Tatra Defence Slovakia už na oficiálnom otvorení spoločnosti v lete tohto roku deklarovala, že má záujem stať sa partnerom armády a začala podnikať aj prvé kroky. „V Trenčíne sa už vyrábajú podvozky Tatra 8×8, niektoré komponenty dovážame z Tatry, iné sa už vyrábajú na Slovensku. Celá montáž prebieha tu v Trenčíne,“ uviedol obchodný manažér Tatra Defence Slovakia Róbert Gašparík. Firma taktiež predstavila na veľtrhu IDEB 2021 v Bratislave stredné nákladné vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6×6.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #vojenské vozidlá #Tatra Trucks #Tatra Defence Slovakia
Články podľa značiek