Automobilka sa zbavuje testovacieho centra v Austrálii. Dôvodom je pandémia

Vietnamská automobilka pristúpila k nečakanému kroku ponúknuť na predaj testovacie centrum, ktoré kúpila len minulý rok. Na vine neboli finančné problémy, ale prísne protipandemické opatrenia.

04.11.2021 12:00
Testovacie centrum Lang Lang v Austrálii Foto:
Areál sa rozkladá na ploche 872 hektárov a v roku 2018 bol značne zrekonštruovaný americkým koncernom General Motors.
debata

Automobilka VinFast vznikla len v roku 2017 a patrí pod spoločnosť VinGroup, ktorú založil Pham Nhat Vuong. Meno zakladateľa nemusí v našich končinách vyvolávať mnoho asociácií, no pravdou je, že ide o najmajetnejšieho Vietnamca, ktorý zbohatol na instantných rezancových polievkach a neskôr realitách.

Testovacie centrum Lang Lang v Austrálii
Testovacie centrum Lang Lang v Austrálii
+3Testovacie centrum Lang Lang v Austrálii

Minulý rok sa značke podarilo predať na domácom trhu približne 30 tisíc vozidiel, a tak sa postupne chystala expandovať na vyspelejšie trhy. K zdokonaleniu vývoja jej malo poslúžiť testovacie centrum Lang Lang v Austrálii, ktoré odkúpila od značky Holden. Pôvodne komplex patril americkému koncernu General Motors, ktorý ho postavil už v roku 1957.

VinFast - vietnamská automobilka Čítajte aj VinFast: Vietnamci začnú vyrábať autá. Pomôže BMW aj Pininfarina!

Areál sa rozkladá na ploche 872 hektárov a v roku 2018 bol značne zrekonštruovaný práve americkým koncernom. Centrum Lang Lang disponuje 44 kilometrami ciest s rôznymi povrchmi, 4,7-kilometrovým klopeným oválom, stometrovou klznou plochou a emisným laboratóriom. Okrem toho VinFast po kúpe zmodernizoval dizajnové a technické centrum.

Pôvodne komplex patril americkému koncernu... Foto: General Motors
Testovacie centrum Lang Lang v Austrálii Pôvodne komplex patril americkému koncernu General Motors, ktorý ho postavil už v roku 1957.

A prečo sa chce vietnamská automobilka zbaviť jedného z najväčších a najstarších testovacích centier na svete? Dôvodom je pandémia ochorenia COVID-19. Nejde však o insolventnosť spoločnosti, ale o prísne protipandemické opatrenia, ktoré v Austrálii platili niekoľko mesiacov. Vietnamcom jednoducho došla trpezlivosť a obávajú sa, že lockdowny sa môžu opäť zaviesť.

Nejde o neuvážené rozhodnutie, lebo VinFast aktivity v austrálskom centre utlmil už v auguste. Situácia sa nelepšila, a tak padlo rozhodnutie, že vývoj nových modelov sa presťahuje naspäť do Vietnamu. Aktuálna predajná cena nie je známa, no VinFast areál kúpil za približne 23,5 milióna eur. Do zmodernizovaného testovacieho centra ďalej investoval, čím jeho hodnotu zvýšil, no otázkou zostáva, kto sa odváži vložiť finančné prostriedky do niečoho, čo možno nebude môcť naplno využívať ešte niekoľko mesiacov či dokonca rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #Austrália #Lang Lang #VinFast #protipandemické opatrenia
Články podľa značiek