Mercedes-Benz EQE SUV: Elektrický súrodenec do terénu príde už budúci rok

Expanzia stuttgartských elektromobilov bude pokračovať aj v budúcom roku. Na rade je SUV v triede E ako súrodenec EQE.

03.11.2021 18:00
debata
Mercedes-Benz EQE SUV už podstupuje finálne... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQE SUV - maskovaný prototyp 2021 Mercedes-Benz EQE SUV už podstupuje finálne testy. Špionážne snímky naznačujú, že automobilka sa napriek príslušnosti k športovo-úžitkovým autám snažila o čo najlepšiu aerodynamiku.

Stuttgart doslova zbrojí v pretekoch o čo najskorší prechod k elektromobilom. Len tento rok predstavil modely EQA, EQB, EQE, vlajkovú loď EQS a k tomu pribalil koncepty EQT a EQG. To ale nie je koniec, na budúci rok prídu najmenej dve novinky a tou prvou bude elektrické SUV strednej triedy EQE SUV, teda „off-roadový“ súrodenec EQE. Postaví sa medzi už známe EQC a pripravované EQS SUV, ktoré bude druhou hlavnou novinkou roka 2022. Stuttgart už elektrické éčko do terénu usilovne testuje. Na rozdiel od EQC, EQA a EQB využije modernejšiu elektrickú platformu EVA 2.0, ktorá bola vyvíjaná výlučne pre elektrický pohon a ktorú už využíva EQE a EQS.

Mercedes-Benz EQE - 2022 Čítajte viac Mercedes-Benz EQE: Elektrické éčko má techniku EQS

Aj preto sa očakáva, že EQE SUV bude mať veľmi podobné parametre. To znamená batériu s kapacitou 90 kWh a zadný elektromotor s výkonom 215 kW. Keďže však aj EQE čaká rozšírenie ponuky verzií, niet pochýb, že SUV dorazí tiež s pohonom oboch náprav 4Matic a s tým súvisiacim vyšším výkonom. Pravdepodobná by mohla byť aj vyššia kapacita batérií – až 108 kWh, podobne ako v má vlajková loď EQS. A dokonca sa šepká o ostrých verziách z dielne AMG EQE SUV 43 a EQE SUV 63 s výkonom až do 500 kW. Špionážne snímky naznačujú, že aj SUV si bude zakladať na čo najlepšej aerodynamike, hoci koeficient odporu vzduchu sedanu iste nedosiahne. V kabíne by sme zas mali nájsť obrí displej Hyperscreen.

Mercedes-Benz EQG Concept - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz EQG: Ikona terénu už jazdí na batérie. Má až štyri motory

Výrobu EQE SUV spustí Mercedes-Benz v budúcom roku v americkom závode Tuscaloosa, kde bude schádzať po boku klasických SUV s konvenčným pohonom. Nasledovať by malo ešte väčšie EQS SUV, ako pendant EQS a elektrická alternatíva ku GLS a v roku 2024 aj pravoverný elektrický off-road EQG, odvodený z triedy G, na svojej vlastnej platforme. Medzitým nás poteší aj elektrická trieda T, ktorá sa rodí v spolupráci s Renaultom ako luxusnejšia verzia Citanu alias Renaultu Kangoo.

Mercedes-Maybach EQS SUV Concept - 2021 Čítajte viac Maybach EQS SUV: Mercedes chystá opulentné elektrické SUV. Už po druhýkrát

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #elektromobily #Mercedes-Benz EQE #Mercedes-Benz EQE SUV
Články podľa značiek