Škoda 200 RS: Takto by mohlo vyzerať ‘neznáme‘ kupé dnes

Dizajnér Škody oprášil tak trochu neznámu históriu modelu, ktorý ostal v tieni slávnej Škody 130 RS.

04.11.2021 18:00
debata
Dizajnér Škody sa rozhodol zachovať typické... Foto: Škoda-Auto
Škoda 200 RS - novodobá ointerpretácie 2021 Dizajnér Škody sa rozhodol zachovať typické línie Škody RS 200, no zároveň nechcel, aby kupé pôsobilo „retro“.

Škoda 200 RS mala byť receptom Škody na úspech v motoršporte. Vznikla v roku 1973 a na ten čas išlo o skutočnú „bombu“. V porovnaní so sériovým kupé Škoda 110 R mal okruhový špeciál štvorvalec prevŕtaný až na 1 997 kubických centimetrov a výkon 163 kW. Spolu s odľahčenou karosériou, ktorá používala hliníkové diely, tak kupé dosahovalo maximálnu rýchlosť až 210 km/h. O dobrú stabilitu sa staral motor posunutý o 100 mm vpred ako aj rozšírený rozchod kolies ukrytých v svalnatých blatníkoch. Škoda svoje športové náradie testovala v nasledujúcich dvoch sezónach v domácich súťažiach, ale auto nebolo dosť rýchle na to, aby porážalo konkurentov, najmä Renault Alpine A110.

Toto je jeden z dvoch vzácnych exemplárov... Foto: Škoda-Auto
Škoda 200 RS - novodobá interpretácie 2021 Toto je jeden z dvoch vzácnych exemplárov originálnej Škody 200 RS.
Škoda 110 R Čítajte viac Škoda 110 R: Porsche Východu má 50. Vzniklo kvôli Západu

Rýchly koniec kariéry 200 RS mal však celkom iný dôvod, bola ním zmena pravidiel. A tak na scénu nastúpila v roku 1975 omnoho slávnejšia Škoda 130 RS. Z dvojlitrového kupé vznikli nakoniec len dva exempláre. Na predchodcu športovej ikony, ktorá nakoniec porážala na tratiach aj modely zvučných západných značiek, sa tak pomaly zabudlo. Túto časť športovej histórie Škody sa preto v rámci projektu „Ikony v novom šate“ rozhodol oprášiť Daniel Peter, dizajnér, ktorý pracuje pre Škodu v jej dizajncentre už niekoľko rokov. K „neznámej“ Škode RS 200 má veľmi blízko, pretože počas svojej kariéry sa vypracoval na špecialistu v oblasti športových derivátov.

Pri návrhu zohľadnil autor aj funkčnosť. Myslel... Foto: Škoda-Auto
Škoda 200 RS - novodobá ointerpretácia 2021 Pri návrhu zohľadnil autor aj funkčnosť. Myslel na ergonómiu, chladenie motora a bŕzd či na aerodynamiku.

Navrhol napríklad dizajn verzií Monte Carlo a RS a je tiež autorom dizajnu Octavie WRC, Fabie WRC, Fabie S2000 či dokonca Fabie Rally2 evo. „Pri návrhu som sa snažil zachovať červeno-bielu grafiku, ktorá bola pre 200 RS typická. Vtedy to boli továrenské farby. Do novej podoby som preniesol aj niektoré detaily, ale nechcel som, aby auto na prvý pohľad vyzeralo ako originál,“ hovorí Daniel. „Chcel som, aby bolo vidieť pokrok v tvaroch a aby bolo auto skutočne moderné.“ Podarilo sa. Silueta auta pripomína pôvodnú 200 RS, ktorá mala oproti sériovému kupé 110 R o 150 mm zníženú strechu. Ostro rezané tvary s modernými detailmi ako trojuholníkové LED svetlá, otvor nasávania vzduchu na streche, neobvykle riešené spätné zrkadlá alebo veľký zadný difúzor robia z Danielovej interpretácie moderný superšportiak.

Škoda Ferat - skice 2021 Čítajte viac Škoda 110 Super Sport: Vráti sa ‘Upír z Feratu‘? Skice sú už hotové Pozornému oku neuniknú ani ďalšie avíza pripomínajúce minulosť. Grafika bočných okien, maska chladiča, zadný spojler alebo zlaté kolesá sú jasným odkazom na pôvodnú Škodu 200 RS. Pritom sa Daniel snažil, aby bol návrh realistický. „Nájsť pri pretekárskych špeciáloch kompromis medzi funkčnosťou a krásnym dizajnom je vždy výzva. Ja som tým však po rokoch taký nasiaknutý, že som to chcel dosiahnuť aj pri vozidle pochádzajúcom z mojej fantázie,“ konštatuje. Podľa neho tak auto nie je „úplne mimo“. Detaily sú premyslené tak, aby fungovali. „Myslel som napríklad na chladenie motora a bŕzd, na aerodynamické prvky aj na celkovú ergonómiu,“ vysvetľuje dizajnér. Bohužiaľ, novodobá interpretácia Škody 200 RS ostane iba na papieri.
Škoda 200 RS - novodobá ointerpretácie 2021
Škoda 200 RS - novodobá ointerpretácie 2021
+2Škoda 200 RS - novodobá ointerpretácia 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda 130 RS #Škoda 200 RS
Články podľa značiek