Honda vyriešila problém dlhého nabíjania. Má to však háčik

Pomalé nabíjanie a obmedzený dojazd sú dva faktory, ktoré ľudí popri vysokej cene odrádzajú od kúpy elektromobilov. Honda má riešenie. Zatiaľ však len pre motocykle a rikše.

08.11.2021 12:00
debata
Vymeniteľné batérie MPP e:majú kapacitu 1,3... Foto: Honda
Honda MPP e - vymeniteľné batérie Vymeniteľné batérie MPP e:majú kapacitu 1,3 kWh, vážia 10,3 kg a nabíjajú sa približne päť hodín. Vybitú batériu môže zákazník vymeniť v priebehu pár minút za nabitú na nabíjacej stanici.

Honda si dobre uvedomuje limity elektromobilov. K tým najväčším patrí pomalé nabíjanie, obmedzený dojazd a vysoká cena. Preto pracuje na projekte zdieľania batérií, ktorý zabije až tri muchy jednou ranou. Bohužiaľ, zatiaľ len vo svete motocyklov a malých dopravných prostriedkov. Vyvinula takzvaný Honda Mobile Power Pack (MPP e:), čo je nabíjacia stanica pre unifikované vymeniteľné li-ion batérie. Tieto stanice umožnia majiteľom elektrických motocyklov alebo iných malých elektrických dopravných prostriedkov ľahký prístup k nabitým batériám. Zdieľanie batérií znamená, že tí, ktorí budú službu MPP:e využívať, nemusia investovať do drahých akumulátorov a nemusia čakať, kým sa batérie nabijú. Stačí, keď si nabitú batériu prenajmú a vybitú vrátia do nabíjacej stanice.

Honda HR-V - 2021 Čítajte viac Honda HR-V: Konečne vieme všetko

Základom systému sú li-ion batérie s kapacitou 1,3 kWh s hmotnosťou 10,3 kg. Možno sa to nezdá veľa, ale niektoré dopravné prostriedky ich môžu súčasne použiť viac. Okrem toho možno batériu použiť aj na iné účely. Honda spustí prenájom v budúcom roku zatiaľ len pre firemných zákazníkov, ktorí vlastnia motocykle Honda e:. Neskôr ich budú môcť využívať aj ďalšie spoločnosti, ktoré unifikovanú batériu Hondy adaptujú pre svoje produkty. Systém nabíjateľných staníc bude mať aj ďalší sekundárny efekt. Tieto zdroje energie budú môcť totiž energiu nielen čerpať, ale v čase nedostatku elektrickej energie vracať späť, čím sa zabráni kolísaniu siete. Batérie budú tiež úložiskom energie z obnoviteľných zdrojov. Čoskoro čaká systém zdieľania batérií Honda MPP e: veľká skúška.

Veľký test čaká systém Honda MPP e: v Indii,... Foto: Honda
Honda MPP e - vymeniteľné batérie 2021 Veľký test čaká systém Honda MPP e: v Indii, kde budú vymeniteľnými batériami napájané rikše. V tejto miliardovej krajine ich jazdí neuveriteľných osem miliónov. Zatiaľ na CNG.
Honda totiž oznámila, že službu ponúkne v polovici budúceho roka v Indii pre elektrické trojkolesové taxíky, takzvané rikše. Tie sú v Indii jedným z hlavných dopravných prostriedkov a zároveň zdrojom obživy pre ich majiteľov. V tejto miliardovej krajine jazdí približne osem miliónov rikší. V súčasnosti poháňa tieto jednoduché dopravné prostriedky najmä zemný plyn (CNG), no očakáva sa prechod na batériový pohon. Už vo februári tohto roka spustila Honda v Indii ukážkové testovanie 30 elektrifiko­vaných rikší, ktoré používajú štyri kusy batérií MPP e:. Spolu najazdili viac ako 200 000 kilometrov. V rámci pilotného testovania Honda identifikovala problémy, ktoré je potrebné vyriešiť, a overila si obchodnú životaschopnosť projektu.
Honda MPP e - vymeniteľné batérie
Honda MPP e - vymeniteľné batérie
+9Honda MPP e - vymeniteľné batérie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #elektromobily #batérie #akumulátory #Honda Mobile Power Pack
Články podľa značiek