ZipCharge: ‘Kanister‘ pre elektromobily je realitou

Bezmocnosť majiteľov vybitých elektromobilov by mohla byť minulosťou. Na pomoc prichádza americká spoločnosť ZipCharge so svojou mobilnou batériou. Pripomína kufor na kolieskach.

09.11.2021 12:00
debata (3)
Mobilná batéria ZipCharge Go má rozmery... Foto: ZipCharge
ZipCharge Go - mobilná batéria 2021 Mobilná batéria ZipCharge Go má rozmery približne ako kufor na kolieskach. V batožinovom priestore auta by tak nemala zabrať zbytočne veľa miesta.

Ak vám dôjde palivo v bežnom aute, nie je to až taký problém. Čerpacia stanica je iste niekde nablízku a vziať so sebou pár litrov benzínu či nafty nedá až tak veľa práce. S vybitými elektromobilmi je to už však vážnejšie. Niektoré nie je možné dokonca ani ťahať a doniesť si kanister „elektriny“ neprichádza do úvahy. Často neostáva nič iné, ako zavolať odťahovú službu, čo je poriadne „mastné“. Na pomoc však zúfalým elektromobilistom prichádza americká spoločnosť ZipCharge. Predstavila mobilnú batériu ZipCharge Go, ktorá je práve akýmsi kanistrom na elektrinu, či skôr „powerbak-om“ pre elektromobily.

Kapacita batérie má postačovať na 30 až 60 km... Foto: ZipCharge
ZipCharge Go - mobilná batéria 2021 Kapacita batérie má postačovať na 30 až 60 km jazdy, podľa druhu elektromobilu. V každom prípade by sa v tomto okruhu mala nachádzať možnosť klasického nabíjania.
Polydrops P17A - 2021 Čítajte viac Polydrops P17A: Toto je prvý príves pre elektromobily. Má aj batérie

Zariadenie je veľké približne ako štandardný kufrík na kolieskach. Tie sú veľmi dôležité, pretože prenosný akumulátor má hmotnosť až 22,6 kg. V núdzovej situácii ho však oceníte. Podľa americkej firmy totiž dokáže zabezpečiť dostatok energie na 30 až 60 km ďalšej jazdy a to podľa typu elektromobilu. Nabíjanie pomocou ZipCharge Go je jednoduché, pretože má konektor Type 2 pre štandardné nabíjacie káble. Voziť ho môžete nabitý so sebou, napríklad ak sa chystáte do oblasti, kde nie je elektrická sieť alebo jednoducho pre núdzové situácie.

Video

Ale núkajú sa aj iné možnosti. Mohli by ním byť napríklad vybavené čerpacie stanice, ktoré by tak poskytli motoristom v núdzi cennú energiu. „ZipCharge Go je zariadenie, ktoré poskytuje dobíjanie, ktoré by malo stačiť na každodenný nájazd kilometrov,“ uvádza Jonathan Carrier, spoluzakladateľ ZipCharge. „Poskytuje slobodu a odstraňuje bremeno hľadania nabíjačky blízko domova, ktorá je funkčná alebo nie je obsadená.“ Tento nápad možno nie je extra sofistikovaný, ale ak príde k najhoršiemu, motoristom príde vhod.

EP Tender - prívesný batériový vozík Čítajte viac EP Tender: Francúzi predlžujú dojazd elektroáut. Prívesným powerbankom!

Otázkou ostáva cena takéhoto „kanistra“. Tú sa dozvieme až koncom budúceho roku, keď sa novinka chystá na trh k súkromným aj firemným zákazníkom. Americká spoločnosť však zverejnila aspoň cenu prenájmu takéhoto zariadenia, ktoré by ste si zapožičali napríklad na dovolenku. Mesačný poplatok má byť približne 60 eur. Nie je to až tak veľa, ak si uvedomíme, že bonusom prenájmu je možnosť napájania aj iných zariadení ako elektromobilov v núdzi. Napríklad rôznych spotrebičov počas kempovania. Uvidíme, ako sa nápad ujme v praxi.

ZipCharge Go - mobilná batéria 2021
ZipCharge Go - mobilná batéria 2021
+4ZipCharge Go - mobilná batéria 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #batéria #akumulátor #powerbanka #ZipCharge #ZipCharge Go
Články podľa značiek