Škoda po dvoch týždňoch obnovila výrobu. Zohnala čipy z Malajzie

Škoda tento rok už niekoľkokrát obmedzila alebo úplne zastavila výrobu vo svojich závodoch. Dôvodom bol nedostatok polovodičov. Problémy budú síce pretrvávať, ale teraz sa trochu nadýchne.

09.11.2021 20:00
debata
V Škode sa po dvoch týždňoch podarilo opäť... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq iV - výroba 2021 V Škode sa po dvoch týždňoch podarilo opäť rozbehnúť montážne linky. Čo však bude v decembri, nik netuší. Problémy s nedostatkom čipov pretrvávajú.

Výroba v Škode bola po dvojtýždňovej odstávke obnovená v noci z nedele na pondelok. „Výhľad do konca novembra je pozitívny. Vyrábať by sa malo každý deň aj v 46. kalendárnom týždni, samozrejme s výnimkou štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra, ktorý tento rok pripadá na stredu,“ uviedli odbory. Škode sa totiž podarilo čiastočne obnoviť dodávky čipov z Malajzie, trvdí týždenník Škodovácky odborár.

Škoda - sklad áut Čítajte viac Škoda skladuje desaťtisíce nedokončených áut. Ani to už nestačí

Počas odstávky bolo mnoho zamestnancov v práci, najmä na spracovanie nedokončených vozidiel, do ktorých sa montovali chýbajúce čipy a ďalšie elektronické zariadenia, napríklad rádiá. „Cieľom je do konca roka znížiť počty nedokončených vozidiel na čo najmenší počet. Počas odstávky sa podarilo počty nedokončených áut výrazne redukovať, viditeľne ubudli aj na odstavných plochách. Zároveň sa pracovalo na údržbách zariadení a technológií a, pochopiteľne, na skôr začatých investíciách,“ uviedli odbory.

Škoda Enyaq iV - výroba 2021 Čítajte viac Škoda prestáva vyrábať! Niektoré modely možno dostanete až v roku 2023

Zamestnanci automobilky Škoda Auto zostali doma za 80 percent priemerného platu, do ktorého spadajú napríklad aj mimoriadne ročné bonusy. Náhrada mzdy tak zhruba zodpovedá dennému zárobku. Náhradu mzdy dostávali aj agentúrni zamestnanci. Automobilka už skôr avizovala, že kvôli kritickému nedostatku je ohrozená výroba nových automobilov pravdepodobne až do konca roka. Hrozilo tak výrazné obmedzenie alebo kompletné zastavenie výroby.

Čína - výroba horčíka Čítajte viac Po čipovej kríze hrozí horčíková! Zastaviť môže do mesiaca celý autopriemysel

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #výroba áut #čipová kríza
Články podľa značiek