Elon Musk: Keby peniaze vyriešili hladomor, predám hneď akcie Tesly!

Šéf Svetového potravinového programu vyzval najbohatších ľudí sveta, aby pomohli zastaviť hladomor. Musk túto výzvu spochybnil.

10.11.2021 16:00
Elon Musk Foto:
Elon Musk vzbudil u mnohých pohoršenie spochybnením efektivity peňazí, smerujúcich na potravinovú pomoc hladujúcim.
debata (10)

Pred niekoľkými dňami riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) Organizácie Spojených národov David Beasley pomerne provokatívnym a tvrdým spôsobom vyzval miliardárov, aby investovali niečo vyše 6 miliárd dolárov do „vyriešenia svetového hladomoru“. Jedným z tých, ktorým výzvu menovite adresoval, bol šéf Tesly a najbohatší muž planéty Elon Musk (druhým bol Jeff Bezos, majiteľ Amazonu).

A toho sa toto podpichnutie evidentne dotklo, pretože odpovedal priamo vo vlákne Beasleyho tweetu, pričom zmyslom jeho odpovede bolo, že „peniaze svetový hlad samy osebe nevyriešia“. Konkrétne napísal, že „ak WFP dokáže v tomto vlákne na Twitteri presne špecifikovať, ako 6 miliárd dolárov vyrieši svetový hlad, okamžite predám akcie Tesly a investuje ich do toho.“ A dodal, že ale pritom požaduje „otvorené účtovníctvo, aby každý mohol presne vidieť, ako boli skutočne peniaze použité“.

Aj keď Musk dostal za svoju, vraj arogantnú, reakciu poriadne „naložené“, tak svojim spôsobom má pravdu. Prvoplánová odpoveď síce na seba nenechala dlho čakať a znela, že Musk by mohol každému hladujúcemu kúpiť jedlo za 43 centov na osobu a deň, čo počas 365 dní predstavuje náklady 6,6 miliardy dolárov.

„Prejedené“ peniaze však problém hladujúcich nevyriešia systémovo, ale iba jednorazovo. A zodpovední by sa mali snažiť hľadať práve takéto riešenia, ktoré by pomohli ak nie odstrániť, tak aspoň zmierniť problém svetového hladomoru v dlhšom časovom horizonte.

Elon Musk Čítajte viac Tesla končí s bitcoinmi. Vraj kvôli životnému prostrediu

Musk by možno spravil naozaj lepšie, ak by tých 6 miliárd investoval do nepriamej pomoci. Napríklad do inovácií, ktoré pomôžu znížiť obrovské emisie metánu, vznikajúce v poľnohospodár­stve, do ekologicky udržateľného chovu rýb, výroby cenovo dostupných alternatív mäsa na rastlinnej báze, do akýchkoľvek inteligentných riešení, zvyšujúcich výnosy plodín bez zvyšovania uhlíkovej stopy ich pestovania. To je z dlhodobého hľadiska určite vhodnejšie, než jednorazovo „prejedené“ miliardy.

Teraz však Elon Musk na Twitteri rieši úplne inú vec. Nechal svojich fanúšikov hlasovať, či má predať časť svojich akcií, aby platil aspoň nejaké „zmysluplné“ dane. A nie malú časť – približne 10 percent. Ich hodnota môže byť, v závislosti od aktuálneho kurzu, aj viac než 15 miliárd dolárov. Približne 54 percent hlasujúcich sa vyjadrilo, že by tak mal spraviť a Musk následne vyhlásil, že výsledok hlasovania bude rešpektovať.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #filantropia #Elon Musk #David Beasley #WFP
Články podľa značiek