Toyota Yaris: Auto roka vyrábajú už aj v Česku. Čoskoro pribudne Aygo X

Po investícii 180 miliónov eur spustila Toyota v českom Kolíne výrobu modelu Yaris. Závod je teraz schopný produkovať aj hybridné verzie.

10.11.2021 14:00
debata
V kolínskom závode doteraz Toyota vyrábala len... Foto: Lukas Wagneter
Toyota Yaris - výroba v českom Kolíne V kolínskom závode doteraz Toyota vyrábala len malý model Aygo. Teraz pribudne Yaris vrátane hybridných verzií. A Aygo sa vráti v novej generácii Aygo X.

Spoločnosť Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ), ktorá je nástupcom pôvodného spoločného podniku TPCA s Peugeotom a Citroënom, spustila s niekoľkotýždňovým meškaním výrobu modelu Yaris. Pôvodne mala totiž odštartovať už v auguste. Sklz spôsobila pandémia. Závod v Kolíne sa tak stal druhým európskym produkčným miestom pre úradujúce auto roka 2021. Okrem Kolína Toyota vyrába Yaris ešte vo Francúzsku v závode Toyota Motor Manufacturing France (TMMF).

Uvedenie druhého modelu znamená pre spoločnosť TMMCZ významný míľnik, odkedy v januári 2021 prešla kolínska fabrika do úplného vlastníctva koncernu Toyota Motor Europe. Toyota investovala vyše 180 miliónov eur do transformácie závodu na výrobu vozidiel segmentu A a B na báze svojej platformy TNGA-B. Kapacita závodu sa tak rozšírila a zaviedla sa trojzmenná prevádzka, aby bolo možné rozbehnúť výrobu modelu Yaris. V roku 2022 pribudne na linkách nedávno odhalená Toyota Aygo X.

Toyota bZ4X - 2022 Čítajte viac Toyota bZ4X: Prvá elektrická Toyota ‘tankuje‘ zo slnka a má revolučné riadenie

„Za posledné tri roky sme vybudovali nové výrobné priestory, nastavili nové logistické trasy, nainštalovali nové technológie a, čo je najdôležitejšie, v našom závode sme privítali takmer 1 600 nových zamestnancov. Tiež by som sa chcel poďakovať našim vzácnym dodávateľom a externým partnerom v regióne za skvelú spoluprácu a neutíchajúcu podporu,“ uviedol Koreacu Aoki, prezident spoločnosti TMMCZ.

Toyota Yaris - výroba v českom Kolíne
Toyota Yaris
+7Toyota Yaris

Investícia spoločnosti Toyota do závodu TMMCZ umožní tiež vyrábať hybridné vozidlá. Tento krok je odrazom úspechu Yarisu Hybrid, ktorého predaj predstavuje až 80 % z celkového predajného mixu tohto modelu v Európe. Hybridné elektrické hnacie sústavy pre závody TMMCZ aj TMMF však vznikajú v Poľsku.

Toyota Aygo X - 2022 Čítajte viac Toyota Aygo X: Mestský ‘rebel‘ je tu. Provokuje bez hybridu

„Je to skvelý krok pre budúcnosť spoločnosti TMMCZ, pretože začína vyrábať náš najpredávanejší európsky model. Cieľom spoločnosti Toyota z hľadiska európskeho predaja je dosiahnuť 1,5 milióna predaných vozidiel do roku 2025, pričom Yaris bude hrať kľúčovú úlohu. Zavedenie architektúry TNGA aj hybridných hnacích sústav v závode TMMCZ je v súlade s našou stratégiou v regióne,“ uviedol Marvin Cooke, výkonný viceprezident pre výrobu koncernu Toyota Motor Europe.

V Kolíne vyrobili od roku 2005 už 3,8 milióna áut spolu s Citroënom C1 a Peugeotom 108. V súčasnosti produkuje závod 700 áut denne, ale jeho maximom je až 980 vozidiel. Výroba Yarisu je v porovnaní s pôvodnými trojičkami podstatne komplikovanejšia, pretože obsahuje viac komponentov. Napriek tomu ostali pôvodné výrobné takty zachované.

Toyota Yaris - 2020
Toyota Yaris - 2020
+31Toyota Yaris - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #výroba áut #Toyota Yaris #Čeká republika
Články podľa značiek