V Top 10 je aj Sandero! Toto je 10 najpredávanejších malých áut na svete

Z desiatich najpredávanejších malých áut na svete za prvých 8 mesiacov tohto roku môžete na Slovensku kúpiť deväť. Výnimkou je len Honda N-Box.

11.11.2021 06:00
Skoda-Fabia-2022-1600-ab Foto:
Rebríčku najpredávanejších malých áut dominuje na Slovensku Fabia, celosvetovo je v tejto kategórii absolútnym bestsellerom Toyota Yaris.
debata (4)

Rebríčku najpredávanejších malých áut na svete, ktorý zostavila agentúra Focus2Move, dominuje japonské auto. Len pre zaujímavosť, japonské auto ovládlo aj strednú triedu a je aj vôbec najpredávanejším autom na svete.

A čo majú vyššie spomínané autá spoločné? Vyrába ich tá istá značka, japonská Toyota. Strednej triede a celkovo svetovému rebríčku najpredávanejších áut zatiaľ v tomto roku kraľuje Toyota Corolla, medzi malými autami dominuje Toyota Yaris. Asi nikoho teda neprekvapí, že Toyota je aktuálne aj automobilkou, vyrábajúcou celkovo najviac áut.

V najlepšej desiatke najpredávanejších malých aut na svete za január až august tohto roku nemá dvojnásobné zastúpenie ani jedna značka, navyše si miesta v nej rovnou mierou rozdelili európske a ázijské automobilky. Tejto kategórii s obrovským náskokom dominuje Yaris, o ktorom už s istotou možno povedať, že bude, rovnako ako aj v uplynulom roku, na prvej priečke aj na konci kalendárneho roku 2021.

najpredávanejšie, Duster Čítajte viac Králi strednej triedy: Pozrite si 10 najpredávanejších áut na svete

Tento rok sa darí najmä Dacii Sandero, ktorá vďaka príchodu novej generácie poskočila zo 14. priečky dokonca na šiestu. Nováčikom v prvej desiatke je aj Maruti Swift, ktoré v Indii tento rok naozaj zaujalo.

Len pre zaujímavosť, porovnanie so slovenským rebríčkom: asi neprekvapí, že na slovenskom trhu v tejto kategórii po prvých troch kvartáloch roku 2121 dominuje Škoda Fabia s obrovským náskokom pred relatívne vyrovnanou trojicou Citroën C3, Peugeot 208 a Hyundai i20.

Čísla asi povedia viac – z Fabie sa za prvých 9 mesiacov tohto roku predalo 3 355 kusov a jej náskok pred druhým Citroënom C3 je takmer 2 500 áut. Z neho sa predalo 917 áut, z Peugeotu 208 to bolo 872 a z modelu Hyundai i20 853 kusov. Rebríček 10 slovenských najpredávanejších malých áut sa až prekvapivo zhoduje so svetovou top desiatkou. V oboch nájdeme 8 rovnakých áut, v tom svetovom chýbajú Fabia a Ignis.

Takto vyzerá svetová top desiatka:

10. miesto: Hyundai i20

Hyundai i20 Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i20, 1.0 T-GDi MHEV 48V (2021) Hyundai i20
  • Z modelu Hyundai i20 sa za prvých 8 mesiacov roku 2021 predalo 124 701 kusov a s trhovým podielom 2,2 percenta uzatvára prvú desiatku. Medziročne si polepšil o 6 miest.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Focus2move #najpredávanejšie autá #TOP 10 áut #najpredávanejšie malé autá na svete
Články podľa značiek