Volkswagen vyvíja bezdrôtovú nabíjačku. Má mať až 300 kW!

Indukčné nabíjanie má veľkú budúcnosť. No zatiaľ má aj veľa limitov. Volkswagen to chce zmeniť. Nová generácia by mohla nabiť také Porsche Taycan už za 10 minút!

11.11.2021 12:00
debata (10)
Nová generácia indukčnej nabíjačky využíva... Foto: Volkswagen
VW - indukčná nabíjačka 300 kW Nová generácia indukčnej nabíjačky využíva technológiu viacfázovej elektromagnetickej cievky a výkonnej elektroniky. Straty má znížiť redukcia rušenia elektromagnetických vĺn. Účinnosť vraj dosiahuje až 98 %.

Na supervýkonnej indukčnej nabíjačke pre elektromobily pracuje inovačný hub amerického zastúpenia Volkswagenu v spolupráci s národným laboratóriom Oak Ridge National Laboratory (ORNL) a univerzitou v Tennessee. Odstrániť by mala najväčšiu nevýhodu bezdrôtového nabíjania – nízky výkon a nízku účinnosť. Pre elektromobilistov by bola veľkým prínosom, pretože by nebolo nutné pripájať vozidlo k nabíjacej stanici. Stačilo by zaparkovať nad indukčnou platňou a energiu načerpať vzduchom. To sa dá, samozrejme, aj dnes, ale nabíjanie trvá neúmerne dlho a veľká časť energie sa pri ňom navyše stráca.

elektromobil nabijanie nabijacka Čítajte viac ADAC: Koľko ‘paliva vylejete‘ pri nabíjaní elektromobilu? Aj pätinu!

Nové riešenie Volkswagenu s viacfázovou elektromagnetickou cievkou otvára celkom nové možnosti. Tímu sa už teraz podarilo zvýšiť nabíjací výkon zo 6,6 na 120 kW a účinnosť na 98 %. Cieľom je ale dostať sa až k výkonu 300 kW. To by znamenalo, že také Porsche Taycan by dokázala nová indukčná nabíjačka nabiť na 80 % kapacity za 10 minút, teda porovnateľne s káblovým pripojením. Pochopiteľne, na takýto nabíjací výkon musí byť pripravený aj samotný elektromobil. „Naša unikátna technológia poskytujú vysokú úroveň prenosu energie v kompaktnom systéme s potenciálom zmierniť obavy z dojazdu,“ uviedol Xin Sun, zástupca ORNL. Kedy sa však systém stane realitou, zatiaľ neuviedol.

Ionity - sieť rýchlonabíjacích staníc Čítajte viac Konečne. Aspoň v Nemecku sa bude dať platiť za nabíjanie bežnou kartou!

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Porsche #VW #Porsche Taycan #nabíjanie elektromobilov
Články podľa značiek