BMW M chystá vlastné SUV. Koncept uvidíme už o pár dní!

Je to ako blesk z jasného neba. Divízia BMW M vraj zatúžila po jedinečnom vysokovýkonnom modeli. Ukázať sa má ešte tento mesiac. Zatiaľ v podobe štúdie.

12.11.2021 14:00
debata
Novinka od BMW M bude mať úplne autonómny... Foto: Magnus Concepts
BMW XM - ilustrácia 2021 Novinka od BMW M bude mať úplne autonómny dizajn aj techniku. Má ísť o vysokovýkonné SUV.

Mercedes-AMG má už dávno v ponuke exkluzívny model AMG GT, ktorý nevychádza zo žiadneho sériového Mercedesu-Benzu. Podobne je to napríklad aj Cuprou a jej Formentorom. Takže ambícia divízie BMW M na autonómny model je celkom logická, hoci sa jej tento zámer podarilo dlho tajiť. Teraz ale vyšla s kartou von. BMW oficiálne oznámilo, že ešte tento mesiac ukáže koncept vysokovýkonného hybridného SUV, ktoré naznačí prvý samostatný model BMW GmbH.

BMW M135i - 2021 Čítajte viac BMW M135i xDrive: Mníchov zlepšil svoj hothatch. Koní ale nepribudlo

Kým teda AMG boduje s kupé, emková divízia chce zaútočiť v oveľa populárnejšom segmente športovo-úžitkových vozidiel. Informácií je však zatiaľ minimum. Vieme len, že po prvý raz ukáže BMW M koncept na súkromnej akcii v Los Angeles 17. novembra, zatiaľ vybranej klientele, a verejnosti ho odprezentuje 29. novembra. Malo by ísť o vozidlo, o ktorom sa zatiaľ špekulovalo ako BMW X8. Nakoniec by ale mohlo niesť názov XM, čo by lepšie vyjadrovalo jeho autonómnu pozíciu. Túto značku má však chránenú Citroën.

Srdcom plug-in hybridu má byť preplňovaný motor... Foto: Magnus Concepts
BMW XM - ilustrácia 2021 Srdcom plug-in hybridu má byť preplňovaný motor 4,4 V8 TwinPower Turbo.

Dizajn má byť šokujúci. Prinesie napríklad rozdvojené svetlá, ešte väčšie ľadvinky, úplne nové tvary dostanú aj blatníky. Štvorica výfukov by mala končiť dvoma pármi orientovanými vertikálne. Pod kapotou sa očakáva plug-in hybridný pohon s výkonom až 750 koní, takmer 550 kW. Srdcom bude motor 4,4 V8. Elektrifikácia bude teda zameraná najmä na výkon. To, že ide o dôležitý model, dokladuje skutočnosť, že na súkromnej prezentácii v Kalifornii sa zúčastní nielen šéfdizajnér BMW M Marcus Syring, ale aj Franciscus van Meel, predseda predstavenstva BMW M.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X8 #BMW XM
Články podľa značiek