Lada Niva Legend: Ruská ikona končí. Zatiaľ v 5-dverovej verzii

Život legendárnej Lady Niva, predstavenej v roku 1977, je priam nekonečný. No už sa aj nad ňou sťahujú mračná. Tento mesiac zastaví ruský AvtoVaz definitívne montáž 5-dverovej verzie.

16.11.2021 14:00
debata
Predĺžená verzia Nivy sa objavila v ponuke... Foto: AvtoVaz
Lada 4x4 Urban 5D - 2016 Predĺžená verzia Nivy sa objavila v ponuke AvtoVaz-u roku 1993. Veľkú kariéru však nikdy „nesekla“. Kým z krátkej Nivy vzniklo viac ako tri milióny exemplárov, z tej dlhej necelých 100 000.

Lada Niva je vo výrobnom programe AvtoVaz-u od roku 1977, teda neuveriteľných 44 rokov. A to bez zásadných zmien. V priebehu času zmenila meno na Lada 4×4 a neskôr sa vrátila k tomu pôvodnému s prívlastkom Legend. To preto, aby ste si klasickú Nivu nemýlili s jej novšou miléniovou verziou Chevrolet Niva, dnes Nivou Travel, ktorú ešte donedávna produkoval v Rusku koncern General Motors. O konci tohto živého „veterána“ sa vedú debaty celé roky, no nakoniec Niva vždy nástrahám odolala. Záver jej kariéry sa i tak neodvratne blíži. O slovo sa totiž po mnohých peripetiách pomaly hlási celkom nová generácia.

Lada Niva Bronto - 2021 Čítajte viac Lada Niva Bronto: Drsná verzia je späť. Má terénne gumy aj odolnejšie nápravy

Na trh príde v roku 2024, no s ruskou konštrukciou nebude mať veľa spoločného. Bude to pendant tretej generácie Dacie Duster, i keď v drsnejšom vyhotovení s redukčnou prevodovkou. Takýto postup je logický, keďže Lada patrí do koncernu Renault-Nissan. A hoci si klasickú Nivu budú môcť zákazníci nejaký ten čas kúpiť, rozhodne to nebude platiť o jej 5-dverovej verzii. AvtoVaz oznámil, že toto vyhotovenie stiahne z montážnych liniek ešte do konca novembra. Dôvodov je hneď niekoľko. Päťdverová Niva Legend si totiž prekáža s modernizovanou Nivou Travel. Druhým dôvodom je, že v porovnaní s krátkou Nivou vždy ťahala za kratší koniec.

V porovnaní s krátkou Nivou, bola 5-dverová... Foto: AvtoVaz
Lada 4x4 Urban 5D - 2016 V porovnaní s krátkou Nivou, bola 5-dverová verzia dlhšia o rovných 500 mm. Jej dizajnu ani vlastnostiam v teréne to veru nepomohlo.

Kým Niva sa predávala ako teplé rožky, jej praktickejšia verzia VAZ-2131 z roku 1993, predĺžená o rovných 500 mm, nikdy nepatrila k trhákom. Bola ťažšia, menej obratná v teréne a tiež smädnejšia. Pod jej kapotou pracoval identický atmosférický 4-valec s objemom 1,7 litra. Silnejší nikdy nedostala. Takže kým z krátkej Nivy vyrobil AvtoVaz viac ako tri milióny exemplárov, z 5-dverovej necelých 100 000. Podľa informácií webu Drive.com ruská automobilka už prestala prijímať objednávky na nové vozidlá. Napokon, minulosťou sa mala stať už v polovici roka, ale problémy so zásobovaním vo februári a v marci neumožnili automobilke zmontovať plánovaný počet kusov.

Lada Niva Travel - 2021 Čítajte viac Lada Niva Travel: Takto vyzerá ‘nová‘ ruská legenda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #Lada Niva Legend
Články podľa značiek