Viete, ktorá americká automobilka je druhou najsilnejšou? To neuhádnete

Spoločnosť, ktorá doteraz predala len 150 áut, navyše hlavne svojim zamestnancom, má väčšiu trhovú hodnotu ako General Motors.

22.11.2021 16:00
rivian Foto:
Rivian má väčšiu trhovú hodnotu ako General Motors.
debata (5)

Meno „Rivian“ zatiaľ asi mnohým veľa nehovorí. V skutočnosti je to jeden z najambicióz­nejších automobilových startupov, ašpirujúci na to, aby sa stal významným globálnym hráčom v oblasti elektromobility. A už v súčasnosti je po Tesle z hľadiska trhovej hodnoty druhou najsilnejšou automobilkou.

Ide síce o startup, lenže s veľmi solídnym pozadím a už aj históriou. Spoločnosť aktuálne zamestnáva vyše 7-tisíc zamestnancov (v roku 2018 ich bolo len 250). Okrem toho kúpila fabriku Mitsubishi v Illinois, má pobočku v kalifornskom Irvine, kde sa venuje vývoju batérií, ďalšie vývojové stredisko v britskom Chertsey a väčšie či menšie fabriky a vývojové centrá na ďalších štyroch miestach. V súčasnosti potvrdila, že bude stavať svoju ďalšiu fabriku. Viac sme o tejto americkej automobilke písali v nasledujúcom článku:

Rivian-R1S Čítajte viac Prichádza nová automobilka Rivian! Už teraz má kapitál vyše 10 miliárd dolárov

Rivian, ktorý doteraz predal len zhruba 150 malých nákladných automobilov, prevažne svojim zamestnancom, aktuálne predbehol dokonca General Motors a stal sa americkým výrobcom áut s druhou najvyššou trhovou hodnotou. Rivian sídliaci v Kalifornii pritom na začiatku novembra, keď sa s jeho akciami prvýkrát začalo obchodovať na burze, trhovou hodnotou prekonal automobilku Ford.

A následne strmo stúpal na hor, deň po zahájení obchodovania s akciami celková hodnota podniku prekročila hranicu 90 miliárd dolárov. Je to viac ako hodnota spoločnosti General Motors, ktorá je jedným z najväčších výrobcov áut na svete a vlani predala viac ako 2,5 milióna vozidiel.

SUV RIS a pickup Rivian R1T sú prvé dva... Foto: Rivian
Rivian-R1S SUV RIS a pickup Rivian R1T sú prvé dva pick-upy Rivianu, popri nich ešte vyrobí stotisíc dodávok pre Amazon.

Firma Rivian plánuje v tomto roku vyrobiť tisíc elektrických vozidiel. V septembri uviedla svoj prvý elektromobil, elektrické nákladné auto R1T, a v decembri plánuje uviesť svoje prvé elektrické vozidlo SUV R1S.

K podporovateľom firmy Rivian patrí automobilka Ford a od roku 2019 do nej investovala pol miliardy dolárov. Ďalším podporovateľom je spoločnosť Amazon, ktorá pred primárnou emisiou akcií Rivianu mala v tejto automobilke 20-percentný podiel. Investori sa nesústreďujú na to, koľko áut Rivian predal, ale na jeho veľký potenciál, keďže dopyt po elektromobiloch rastie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #General Motors #Rivian #trhová hodnota automobiliek
Články podľa značiek