Elon Musk predal akcie za 7 miliárd dolárov. Avšak pod cenu

Musk pred predajom akcií povedal, že tento rok musí uplatniť veľké množstvo opcií na akcie, čo povedie k vysokým daniam. Predaj časti jeho akcií by mu mohol priniesť prostriedky na ich zaplatenie.

19.11.2021 14:00
USA Tesla Musk prepúšťanie oznámenie Foto:
Elon Musk nechal fanúšikov na Twitteri rozhodnúť, či má predať časť akcií Tesly.
debata (10)

Šef Tesly Elon Musk koncom minulého týždňa uviedol, že predal akcie spoločnosti za takmer 7 miliárd dolárov (6,11 miliardy eur), pričom výnos z ich predaja je, podľa jeho vlastných slov, „bližšie k maximalizácii daní ako k minimalizácii“. Nie všetci ekonomickí experti to však vidia rovnako.

Musk pred predajom povedal, že tento rok bude musieť uplatniť veľké množstvo opcií na akcie, čo povedie k vysokým daniam. Predaj časti jeho akcií by mu mohol potenciálne priniesť prostriedky na zaplatenie daní.

Pred týždňom Musk na Twitteri uviedol, že predá 10 percent svojich akcií, ak používatelia platformy tento krok schvália. Väčšina ľudí v prieskume hlasovala za predaj. Päťdesiatročný miliardár predal tento týždeň viac ako 5,1 milióna akcií Tesly. Akcie, ktorých sa Musk týmto spôsobom zbavil, sa predali za výrazne nižšiu cenu, ako keby ich predával pred hlasovaním na Twitteri. Tento avítivabý masívny predaj zasiahol cenu akcií jeho spoločnosti, ktorá za týždeň klesla o 15,4 percenta.

Elon Musk Čítajte viac Elon Musk: Keby peniaze vyriešili hladomor, predám hneď akcie Tesly!

Jeho vyhlásenia na Twitteri nasledovali po návrhu demokratov v americkom Kongrese, aby boli superbohatí zdaňovaní prísnejšie. Niektorí demokrati tlačia na miliardárov, aby platili dane, keď cena akcií, ktoré držia, stúpne, aj keď žiadnu nepredajú. Výraz „nerealizované zisky“ alebo aj „miliardárska daň“ však bol odstránený z návrhu rozpočtu prezidenta Joea Bidena.

Tesla pred niekoľkými dňami dosiahla trhovú hodnotu 1 bilión dolárov. A podľa údajov americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) Musk stále vlastní približne 167 miliónov akcií Tesly.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Tesla #Elon Musk
Články podľa značiek