Tak toto je objav roka. ‘Lambo‘ snov stálo v kôlni 30 rokov

Je to neuveriteľné, ale ešte stále je možné nájsť stratené automobilové poklady na tých najmenej očakávaných miestach. Ako to superluxusné 12-valcové GT Lamborghini Espada, ktoré strávilo posledné tri dekády v zarastenej kôlni na britskom vidieku.

19.11.2021 18:00
debata (2)
Najrýchlejšie štvormiestne GT sa ocitlo v... Foto: Autoevolution
Lamborghini Espada - nález v UK 2021 Najrýchlejšie štvormiestne GT sa ocitlo v kamennej šope v roku 1991. Odvtedy neprešlo ani meter.

Hľadačovi pokladov Jonnymu Smithovi sa podaril ďalší husársky kúsok. Neomylný inštinkt ho priviedol k autu, ktoré je jednoducho „autom snov“. Z luxusného GT Espada s 12-valcovým motorom vyrobilo Lamborghini od roku 1968 do roku 1978 len 1 227 kusov. V tom čase išlo o najrýchlejšie štvormiestne auto sveta. Veď k zadným kolesám posielalo mohutné 3,9-litrové srdce 257 kW. Ručička tachometra sa tak mohla vyšplhať až údaju 250 km/h. Dnes sa to nezdá, ale na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov bola Espada čímsi neuveriteľným.

Po odstránení hrubej špiny sa ukázalo, že... Foto: Autoevolution
Lamborghini Espada - nález v UK 2021 Po odstránení hrubej špiny sa ukázalo, že Espada je v relatívne dobrom stave.

Väčšina z nich dnes stojí v klimatizovaných garážach, súkromných zbierkach či v múzeách a majitelia im doprajú dokonalú starostlivosť. Príbeh nášho exemplára je ale celkom iný. A trochu záhadný. Táto Espada bola vyrobená koncom produkcie. Ide teda o poslednú a tú najvýkonnejšiu sériu S3. Pôvodný majiteľ je však neznámy. V každom prípade Espadu dlho nepoužíval. V roku 1991 sa ju rozhodol skryť pred zrakom verejnosti na pozemku farmára v grófstve Cumbria. Dohodol si s ním prenájom šopy. Auto tu zaparkoval a prikryl plachtou.

Interiér je stále čalúnený originálnou modrou... Foto: Autoevolution
Lamborghini Espada - nález v UK 2021 Interiér je stále čalúnený originálnou modrou kožou. Fascinuje aj prístrojovým panelom.

Po niekoľkých mesiacoch však prestali chodiť splátky za nájom a po majiteľovi Espady sa zľahla zem. Tak to bolo posledných 30 rokov. Espada stála na mieste v dosť nehostinných podmienkach, vo vlhku a prostredí plnom zvierat či vtáčieho trusu. Až po nedávnej smrti farmára objavili tento poklad dediči tamojších nehnuteľností. A v podstate majú dobré správy. Zub času sa síce na Espade podpísal, ale následky nie sú deštruktívne. Auto je kompletné – až na logá Lamborghini a nápis Espada.

Vpredu uložený 12-valec dával už v... Foto: Autoevolution
Lamborghini Espada - nález v UK 2021 Vpredu uložený 12-valec dával už v šesťdesiatych rokoch 257 kW. To je dosť aj na dnešné časy. Snáď sa mu podarí opäť vdýchnuť život.
Interiér má stále nedotknuté modré čalúnenie a na prístrojovej doske nechýba jediný „budík“ či ovládač. Je jasné, že po tomto aute bude veľká zhánka. Len tak ľahko sa totiž zohnať nedá. Takže aj kusy, ktoré majú ďaleko k dokonalosti, sa predávajú od 100 000 eur vyššie. Pikantné pritom je, že vozidlo má na odometri len 4 646 míľ, teda iba 7 477 km. Aj preto sa zdá, že od začiatku bolo Espada investičnou záležitosťou a jej majiteľ či majitelia na nej jednoducho nejazdili. O to smutnejšie je, že nakoniec skončila na vidieku v kamennej šope. Teraz ju ale čaká svetlejšia budúcnosť.
Lamborghini Espada - nález v UK 2021
Lamborghini Espada - nález v UK 2021
+10Lamborghini Espada - nález v UK 2021

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #Lamborghini #Lamborghini Espada
Články podľa značiek