Tatra chce vzdelávať študentov aj na Slovensku

Český projekt ‘Tatra do škôl‘ má ambíciu preraziť v slovenských podmienkach. Študenti by skladali legendárne české nákladné vozidlá.

18.11.2021 20:30
debata
Projekt Tatra do Škôl beží už na niekoľkých... Foto: Tatra Trucks
Tatra Trucks - projekt Tatra do škôl Projekt Tatra do Škôl beží už na niekoľkých českých odborných školách. Teraz by mohol odštartovať v Trenčíne.

Neoddeliteľnou súčasťou vzdelávania v oblasti technických odborov je nadobúdanie technických zručností a ich následná aplikácia v praxi. Profesionáli v oblasti technických odborov sú medzi firmami z týchto odvetví stále žiadanejší a preto zamestnávatelia prichádzajú s nápadmi, ako vzdelávanie oživiť a dať študentom technických odborov možnosť realizovať sa a overiť svoje schopnosti. Jedným z takýchto projektov je Tatra do škôl realizovaný automobilkou Tatra Trucks na českých stredných školách. Obdobný projekt má potenciál aj na Slovensku.

Projekt s názvom Tatra do škôl vznikol v roku 2018 z iniciatívy legendárnej kopřivnickej automobilky Tatra Trucks. Podstatou tohto projektu je nadviazať spoluprácu medzi automobilkou Tatra Trucks a strednými školami s technickým zameraním v krajoch naprieč Českou republikou. Zmyslom projektu spočíva v tom, že vybraní študenti z technicky zameraných stredných škôl majú možnosť poskladať automobil značky Tatra. Ten sa po expertnej kontrole odborníkmi z automobilky dostane do prevádzky napríklad v krajských údržbách ciest, alebo iných krajských cestných inštitúciách. Automobilka Tatra Trucks tak ponúka študentom zaujímavú možnosť získať prax v stavbe nákladných vozidiel, ktoré v praxi nájdu svoje uplatnenie a študenti tak majú možnosť vidieť „plod“ svojej práce v akcii.

Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021 Čítajte viac Tatra 14 x 8: Toto je najdlhšia Tatra v histórii. Kopřivnický obor má 25,3 metra!

Za celú svoju existenciu sa projektu Tatra do škôl zúčastnil už celý rad stredných odborných škôl z viacerých krajov Českej republiky. V poslednom období išlo napríklad o Strednú priemyselnú školu v Třebíči z kraja Vysočina, Strednú školu automobilovú v Ústí nad Orlicí z Pardubického kraja, Strednú školu remeselnú a dopravnú z Nového Bydžova z Královohradeckého kraja, Strednú priemyselnú školu dopravnú v Plzni alebo o Stredné odborné učilište vo Valašských Kloboukách zo Zlínskeho kraja. O tom, že projekt automobilky Tatra Trucks je skutočne zaujímavý a pre vzdelávanie budúcich generácií automechanikov a konštruktérov prínosný, svedčí aj ocenenie School Friendly, ktoré automobilka za tento projekt získala v roku 2019. Ocenenie automobilke Tatra Trucks udelilo Združenie pre rozvoj Moravskosliez­skeho kraja.

Po vzore projektu Tatra do škol sa plánuje realizovať identický projekt na podporu vzdelávania žiakov a študentov technických odborov aj na Slovensku. Nakoľko sú vozidlá značky Tatra unikátne a špecifické vo svojej konštrukcií, skúsenosti s montážou takýchto nákladných automobilov by študentom výrazne rozšírili rozsah ich zručností a zdvihli by ich cenu na trhu práce. Samotný projekt by realizovala spoločnosť Tatra Defence Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou práve známej kopřivnickej Tatry. Za svoje pôsobisko si vybrala mesto Trenčín, ktoré spoločne so zvyškom Trenčianskeho kraja patrí medzi priemyselne významné regióny.

Tatra Phoenix Euro 6 Čítajte viac Tatra Phoenix oslavuje 10. výročie. Otvorila novú éru slávnej značky

„Vyrábať budeme špecializované vozidlá pre silové zložky, presne podľa požiadaviek klienta, nepôjde teda o veľkosériovú, tzv. pásovú výrobu akú poznáme z bežných automobiliek,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Michal Baláž. K tomu, aby bolo možné takýto typ výroby realizovať, plánuje Tatra Defence Slovakia nadviazať spoluprácu so slovenskými strednými a vysokými školami. Jednou z foriem takejto spolupráce je práve ekvivalent projektu Tatra do škôl, prostredníctvom ktorého Tatra Defence Slovakia výrazne prispeje k výchove novej generácie odborných pracovníkov, mechanikov, konštruktérov a ďalších technických profesií.

Ako sám minister obrany SR Jaroslav Naď poznamenal počas slávnostného otvorenia spoločnosti Tatra Defence Slovakia, „na Slovensku máme šikovných ľudí a špecialistov, ktorých odborné kapacity sú dôležitou podmienkou úspechu rozvoja obranného priemyslu.“ Ekvivalentom projektu Tatra do škol by Tatra Defence Slovakia významne podporila mladú generáciu ľudí, ktorí o technické a manuálne práce majú záujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vzdelávanie #Tatra #Tatra Trucks
Články podľa značiek