Toyota urýchli vývoj batérií. Použije kvantový superpočítač!

Batérie sú najslabším článkom elektromobilov. Toyota chce preto urýchliť príchod novej generácie akumulátorov s pevným elektrolytom. Aj za pomoci superpočítača.

22.11.2021 12:00
debata (1)
Na urýchlenie vývoja batérií s tuhým... Foto: Toyota
Toyota - vývoj batérií pomocou kvantového počítača Na urýchlenie vývoja batérií s tuhým elektrolytom použije Toyota kvantový počítač. Ten je mimoriadne vhodný na simulovanie fyzikálnych a chemických procesov.

Neuralgickým bodom elektromobilov sú bezpochyby batérie. Práve kvôli nim sú elektromobily drahé, ťažké, majú krátky dojazd a dlhú dobu nabíjania. Navyše časom degradujú, čo zvyšuje stratu hodnoty celého elektromobilu. Batéria je tiež dôvodom spornej ekologickej bilancie elektrických áut. Všetko ostatné funguje na elektromobile rovnako alebo dokonca lepšie ako na klasických autách. Jednoducho, chcelo by to revolúciu v technológii akumulátorov. Za tú sa považujú batérie s tuhým elektrolytom, takzvané solid-state batérie. Majú mať dlhšiu životnosť, vyššiu energetickú hustotu a majú sa rýchlo nabíjať. Pracuje na nich viacero spoločností a medzi nimi nechýba ani Toyota.

Akio Toyoda Čítajte viac Neuveriteľné! Greenpeace považuje Toyotu za ‘špinavú‘ značku

Rozhodla sa, že do roku 2030 investuje do vývoja a zintenzívnenia výroby novej generácie akumulátorov 13,5 miliardy dolárov. To jej má pomôcť k dosiahnutiu emisnej neutrality do roku 2050. Svoje prvé elektromobily s batériami s tuhým elektrolytom chce uviesť na trh už v najbližších rokoch. A aby to stihla, použije na to jeden z najvýkonnejších počítačov. Spojila sa preto so spoločnosťou QunaSys so sídlom v Tokiu, ktorá sa špecializuje na softvér pre kvantové počítače. Kvantové počítače sú totiž mimoriadne vhodné na modelovanie fyzikálnych a chemických procesov, ktoré sú kľúčom k batériám budúcnosti.

Toyota Yaris - výroba v českom Kolíne Čítajte viac Toyota Yaris: Auto roka vyrábajú už aj v Česku. Čoskoro pribudne Aygo X

Cieľom je urýchliť vývoj nových materiálov, ktoré zvýšia výkon batérií. Na tento účel použijú vedci 27-bitový kvantový počítač Q System One, ktorý vyvinula spoločnosť IBM v spolupráci s Tokijskou univerzitou. QunaSys má zas bohaté skúsenosti s kvantovou výpočtovou technikou, ako aj s tvorbou kvantových modelov, ktoré slúžia na vývoj nových materiálov s presne definovanými vlastnosťami. Vo svojej práci používa QunaSys teóriu funkčnej hustoty (DFT), ktorá považuje každú pevnú látku za veľký počet identických a interagujúcich elektrónov, ktoré drží pohromade sieť atómových jadier.

Toyota Aygo X - 2022 Čítajte viac Toyota Aygo X: Mestský ‘rebel‘ je tu. Provokuje bez hybridu

Simulácia matematických modelov tohto druhu je ako stvorená pre moderné kvantové počítače. Kým v prípade klasických počítačov by takáto simulácia vyžadovala mesiace, kvantový počítač dodá konečné výsledky mnohonásobne rýchlejšie a s väčšou presnosťou. Toyota tvrdí, že ak sa podarí uviesť na trh elektromobily s novými batériami, spôsobí to v sektore doslova revolúciu. Elektromobily sa tým konečne stanú praktické a cenovo dostupné. Zatiaľ má Toyota v ponuke len dva batériové elektromobily. Prvým bolo luxusné SUV Lexus UX 300e a druhým je novučičký crossover Toyota bZ4X, ktorý vyvíjala spoločne so Subaru.

Toyota bZ4X - 2022 Čítajte viac Toyota bZ4X: Prvá elektrická Toyota ‘tankuje‘ zo slnka a má revolučné riadenie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #batérie s tuhým elektrolytom
Články podľa značiek