UAZ Patriot: Ruský off-road očaril v USA. Automobilka má vraj zálohy na tisíce áut!

Neuveriteľné. Ruský UAZ sa rozhodol na autosalóne v Los Angeles predstaviť svoj off-road Patriot. Reakcia Američanov prekvapila. Vyzerá to na veľký úspech, napriek animozite týchto mocností. Automobilka má vraj na stole zálohy vo výške 3,8 milióna dolárov!

23.11.2021 16:00
debata (2)
Známy UAZ Patriot sa bude v USA predávať ako... Foto: UAZ
UAZ Patriot Známy UAZ Patriot sa bude v USA predávať ako Bremach 4x4. Stále však ide o drsný off-road s rámovým podvozkom, tuhými nápravami, redukčnou prevodovkou a nezničiteľným 4-valcovým benzínovým motorom 2,7i s výkonom 110 kW.

Kým autá amerických značiek Ford, Chevrolet či Jeep nie sú v Rusku výnimkou, naopak to neplatí. Lady jednoducho nemajú šancu presadiť sa na náročnom americkom trhu. Je tu ale jedna výnimka, ktorá možno zmení pohľad Američanov na ruské autá. Tradičný výrobca off-roadov UAZ, teda Uljanovský automobilový závod, si totiž trúfol na pokus presadiť sa za „veľkou mlákou“. Jeho želiezkom v ohni je UAZ Patriot. Teda známy off-road, predstavený v roku 2005, ktorý môže len ťažko stíhať americkej konkurencii v podobe Jeepu Wrangler alebo nového Fordu Bronco. UAZ ho pod novým názvom a s novým logom predstavil na autosalóne v Los Angeles ako Bremach 4×4. Reakcia Američanov je prekvapivá. Automobilka tvrdí, že od 20. novembra prijala už 3,8 milióna dolárov na zálohách.

Výbava nie je sparťanská. Americká verzia má v... Foto: UAZ
UAZ Patriot Výbava nie je sparťanská. Americká verzia má v sérii klimatizáciu aj automatickú prevodovku.
MWM Spartan EV - 2021 Čítajte viac MWM Spartan EV: Elektrický ruský UAZ je tu. Cenou omráči

O koľko áut ide, nie je známe, no záloha na jedno vozidlo mala predstavovať minimálne 100 dolárov, čo by znamenalo, že záujem prejavilo 38 000 zákazníkov. To je vskutku omračujúce číslo v prípade auta, ktoré nik v USA nepoznal, i keď samozrejme, je možné, že niektorí zákazníci zložili väčšie čiastky a niektorí si kúpu časom rozmyslia. V čom môže tkvieť takýto úspech? Možno v jednoduchosti tohto off-roadu s rámovým podvozkom, tuhými nápravami, atmosférickým motorom s objemom 2,7 litra a výkonom skromných 150 koní, teda 110 kW, ktorý sľubuje bezproblémovú prevádzku a mimoriadne schopnosti v teréne. A to všetko za podstatne menej peňazí ako by Američania zaplatili za sofistikovanejší Jeep Wrangler alebo Ford Bronco. Za Bremach si UAZ bude v USA účtovať 26 405 dolárov.

Patriot vyrába UAZ už od roku 2005. Odvtedy... Foto: UAZ
UAZ Patriot Patriot vyrába UAZ už od roku 2005. Odvtedy prešiel množstvom vylepšení, ktoré ho držia v slušnej kondícii.
UAZ 2206 - Buchanka Bajkal Čítajte viac UAZ Buchanka Bajkal: Ruská ‘California‘ nepozná prekážky

V sérii je tiež 6-stupňová automatická prevodovka. A prekvapivá je aj záruka na päť rokov, dlhšia ako záruka amerických konkurentov. Pripomeňme, že Patriot alias Bremach 4×4, má na dĺžku 4 785 mm a rázvor náprav 2 760 mm. Výbava pritom nie je sparťanská. K dispozícii je klimatizácia, multifunkčný volant, nezávislé kúrenie či polokožené čalúnenie. Pre Bremach sú navyše pripravené ďalšie doplnky – navijak, expedičné nosiče, rebrík alebo prídavné reflektory. Možno tiež predpokladať, že exempláre určené pre USA prejdú precíznejšou kontrolou kvality. Bremach by tak mohol napodobniť úspech ruských motocyklov Ural na americkom kontinente. Tie tiež priťahujú pozornosť vďaka jednoduchej konštrukcii a minimu elektroniky.

UAZ 3107 - 2020 Čítajte viac UAZ 3170: Rusi vyvíjajú moderné SUV. A nielen na parádu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Uaz #UAZ Patriot
Články podľa značiek