Honda testuje systém varovania chodcov. Najmä pre ‘zombie‘

Nová aplikácia má predchádzať nehodám s chodcami, zahľadenými do displejov mobilných telefónov.

25.11.2021 12:00
debata
Systém výstrahy pre chodcov bude pracovať so... Foto: Honda
Honda - varovanie pre chodcov Systém výstrahy pre chodcov bude pracovať so sieťou 5G.

Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Nechránia ich bezpečnostné pásy ani airbagy. Pri nehode tak vždy ťahajú za kratší koniec, či už došlo k zrážke ich vinou, alebo nie. Honda chce takýmto kolíziám zabrániť alebo ich aspoň znížiť. A to nad rámec toho, čo dokážu súčasné systémy detekcie chodcov spojené s autonómnym brzdením. Tie sa totiž obmedzujú iba na vozidlo. Honda má však v pláne zapojiť do hry priamo chodcov. Mieri najmä na „zombie“, teda ľudí prechádzajúcich cez cestu zahľadených do displejov mobilných telefónov.

Honda sa preto spojila sa so spoločnosťou SoftBank Group, ktorá sa venuje informačným technológiám. Spoločne vyvinuli aplikáciu, ktorá pracuje so sieťou 5G. Pri hroziacej kolízii nepozorného chodca, ktorý sa pozerá do mobilného telefónu, vyšle systém varovanie priamo na jeho obrazovku. Zároveň vie však novinka upozorniť na chodca aj vodiča, to najmä v prípade, ak sa chodec nachádza napríklad za zaparkovaným vozidlom alebo inou prekážkou a motorista ho nemá šancu vidieť.

Honda už systém testuje na ostrove Hokkaido, pričom sa dostala do fázy overovania technológie. Kedy sa s ním stretneme, zatiaľ japonská automobilka neprezradila. Jeho účinnosť bude však závislá od zapojenia chodcov, ktorí si aplikáciu stiahnu do svojich mobilných telefónov a tiež od vozidiel, ktoré budú daný systém podporovať. Veľmi vhodný bude varovný systém aj pre autonómne vozidlá, pretože ich autopiloty nemusia vždy správne zareagovať. Podobný systém však nevivíja len Honda. Už pred dvoma rokmi sa takouto aplikáciou pochválil startup !Important v spolupráci s kalifornskou univerzitou v Berkeley.

Chodec Čítajte viac Bezpečnostný pás pre chodcov? Áno, možno si ho ‘zapneme‘ v mobile

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #chodci #varovanie
Články podľa značiek