Je Škoda Octavia na odpis? Vylúčené to nie je

Octavia je dlhodobo bestsellerom Škody. Úvahy o jej konci sa tak zdajú byť rúhaním. No vylúčené to nie je. Veď dni má spočítané aj VW Golf.

25.11.2021 18:00
debata
Nemecké médiá tvrdia, že elektrický nástupca... Foto: Volkswagen
VW Trinity - 2026 Nemecké médiá tvrdia, že elektrický nástupca Octavie by mohol mať veľa spoločného s projektom Trinity.

Súčasnosť nepraje autám so spaľovacím motorom a v budúcnosti to budú mať ešte ťažšie. Je možné, že emisná norma Euro 7 nad nimi v podstate vynesie rozsudok smrti. To ale znamená, že do minulosti zamieria mnohé ikony, bez ktorých sme si nevedeli európske cesty predstaviť. Ich nástupcov budú poháňať batérie, s čím súvisí aj zmena označenia. Vidíme to už dnes. Nový VW ID.3 je v podstate Golfom budúcnosti. Do súčasného Golfu už preto Volkswagen investovať nebude. Jeho ôsma generácia je s najväčšou pravdepodobnosťou posledná. A podobný osud môže stretnúť aj Škodu Octavia, ktorá je už roky vôbec najpredávanejším modelom českej značky.

Škoda Slavia - 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: ‘Rapid‘ pre Indiu by zaujal aj v Európe. Stáť bude pod 9000 €!

Štvrtú generáciu predstavila Škoda v roku 2019. V priebehu času pribudla plug-in hybridná verzia iV. V roku 2023 alebo o rok neskôr ju ešte čaká modernizácia. Bolo by ale naivné si myslieť, že v ponuke pribudne čisto elektrická verzia, alebo že by ju ku koncu desaťročia mala vystriedať nová generácia so spaľovacími motormi. Koncern VW stavil všetko na elektrickú kartu, a tak je najpravdepodob­nejšie, že Octavia, ako ju poznáme dnes, je tou poslednou. Vystrieda ju elektromobil s novým označením. A malo by to byť niekedy okolo roku 2026 alebo 2027.

Škoda Fabia - 2021 Čítajte viac Video: Nová Fabia je tichá a pohodlná. Ako obstojí v porovnaní so Scalou?

Napokon, sám šéf automobilky Thomas Schäfer potvrdil, že Škoda chystá až tri nové batériové elektromobily, ktoré budú situované pod súčasným Enyaqom. Jeden z nich by mal byť práve novou „Octaviou“. Podľa denníka Salzburger Nachrichten by nový elektrický liftback mal vychádzať z projektu Trinity, čo je de facto projekt ďalšej elektrickej generácie vozidiel koncernu VW. Tie by mali mať väčší dojazd, poskytnúť rýchlejšie nabíjanie a obsahovať aj pokročilé autonómne riadenie. Nie je ale tiež vylúčené, že nástupca Octavie ostane pri platforme MEB a s projektom Trinity bude mať viac spoločné nástupca Superbu.

Škoda Superb Čítajte viac Škoda Superb: Vlajková loď z Boleslavi má 20. Občas sa nad ňou zmrákalo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Octavia #Trinity
Články podľa značiek