Dacia Spring: Najlacnejší elektromobil eviduje 40 000 objednávok! To asi nik nečakal

Dacia Spring je najlacnejším elektromobilom Európy. Zodpovedá tomu však aj jej technika. No i tak sa zdá, že rumunská značka udrela klinec rovno po hlavičke.

25.11.2021 14:00
debata (2)
Vďaka dotáciám sa vie elektrická Dacia Spring v... Foto: Dacia
Dacia Spring Electric - 2021 Vďaka dotáciám sa vie elektrická Dacia Spring v mnohých európskych krajinách dostať s cenou hlboko pod 10 000 eur. A to jej ženie vodu na mlyn. Bohužiaľ o Slovensku to neplatí. Slováci za ňu musia zaplatiť plných 16 700 eur.

Dacia uviedla svoj elektrický Spring na trh len v októbri. Cenou 16 700 eur je spoľahlivo najlacnejším elektromobilom na európskom trhu. Zodpovedá tomu ale aj jej technika. Spring je miniatúrne SUV s dĺžkou len 3 734 mm, výkonom 33 kW a batériou so skromnou kapacitou 27,4 kWh. Takže parametrami naozaj neočarí. Na stovku to Springu trvá 19,1 sekundy, viac ako niektorým socialistickým škodovkám, maximálna rýchlosť končí pri údaji 125 km/h, čo znamená, že s rumunským elektromobilom nedosiahnete ani diaľničný limit, a dojazd 230 km podľa normy WLTP znie síce dobre, ale realita bude oveľa skromnejšia.

Dacia Spring (2021) Čítajte viac Elektrická Dacia Spring prišla na Slovensko! Boli sme ju vyskúšať

Napriek tomu sa zdá, že Dacia so Springom trafila klinec po hlavičke. Netvrdí síce, že ide o plnohodnotné rodinné auto, ale pre tých, ktorí denne nenajazdia v meste viac ako 30 km, je ideálnym dopravným prostriedkom. Nie je ich pritom málo. Dacia za osem mesiacov od spustenia objednávkového systému registruje totiž už 40 000 záujemcov! A to je naozaj úspech. Pritom ide prevažne o celkom nových zákazníkov, ktorí doteraz žiadnu Daciu nevlastnili. Len program predobjednávok odštartovaný vo vybraných európskych krajinách ako Francúzsko, Nemecko, Rumunsko a Španielsko skončil s viac ako 16 000 rezervá­ciami.

auto, sipka, pokles, pokles predajov Čítajte viac Na automobilovom trhu sa dejú neuveriteľné veci! Pozrite si Top 10 modelov

Momentálne eviduje Dacia každý mesiac približne 500 nových objednávok. Samozrejme, úspech Springu závisí od dotačnej politiky jednotlivých európskych krajín. V prípade Nemecka, kde štát podporuje kúpu elektromobilov sumou 9 000 eur, či podobne štedrého Francúzska, neprekvapuje, že si Spring hľadá ľahko svojich majiteľov. Veď tí zaň nezaplatia ani 10 000 eur. A to je slovo do bitky. S takouto cenovkou môže byť Spring dokonalým druhým autom v rodine. Na Slovensku, ktoré momentálne nemá na nákup elektromobilov žiadny podporný program, to ale Spring ľahké mať asi nebude.

Dacia Jogger - 2021 Čítajte viac Dacia Jogger: Rumuni vrátili do hry Logan MCV. Toto bude hit aj bez dieslu!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Spring
Články podľa značiek