Slávnu Lanciu Fulvia odtiahli úrady po 47 rokoch. Parkovala na jednom mieste

Malé talianske mestečko Conegliano asi nepoznáte. Je v tieni slávnych Benátok, no predsa má, vlastne malo dominantu, ktorá pútala pozornosť ďaleko za hranicami regiónu.

26.11.2021 18:00
debata (2)
Táto Lancia Fulvia je asi najslávnejšou Lanciou... Foto: Twitter
Lancia Fulvia - parkovanie v Conegliano Táto Lancia Fulvia je asi najslávnejšou Lanciou v Taliansku. No rozhodne nie pre svoj technický stav. Preslávilo ju nekonečné parkovanie.

Ak by ste navštívili tridsaťtisícové talianske mestečko Conegliano, asi by ste si nenechali ujsť príležitosť urobiť selfie s jeho najväčšou dominantou. Nejde však o žiadnu architektúru renesancie, sochu či umelecké dielo. Kolorit tohto mesta totiž takmer päť dekád dotváral starý hrdzavý taliansky sedan. Takých je síce veľa, ale táto Lancia Fulvia vyrobená v roku 1962 stála nehybne zaparkovaná pred trafikou na ulici Ferdinanda Zamboniho takmer päť dekád. Za ten čas si našla obdivovateľov, a to ďaleko za hranicami regiónu. Turisti so zmyslom pre humor, či skôr recesisti sa s Fulviou často fotografovali a snímky zdieľali na sociálnych sieťach. A nielen to, hrdzavú Fulviu nájdete aj panoramatických snímkach Google Streets.

Cyprus - zabudnuté dílerstvo Toyoty Čítajte viac V dílerstve Toyoty na Cypre sa zastavil čas. Autá tu stoja 41 rokov

Modrý sedan si tak získal rešpekt. Až taký, že jeho parkovacie miesto bolo vždy bezchybne ohraničené bielou farbou. Aký je ale jeho príbeh? Majiteľom bol od roku 1963 Angelo Fregolent, ktorý má dnes 94 rokov. Pred dlhými rokmi vlastnil novinový stánok a aby ho dokázal zásobovať novinami či tabakovými výrobkami a nemal s prenášaním tovaru veľa práce, parkoval svojím autom priamo pred ním. Tak to bolo až do roku 1974. Keď však Anegelo skončil s podnikaním a odišiel aj so svojou manželkou do dôchodku, nechal zo zvyku Fulviu zaparkovanú presne tam, kde vždy stávala. Odvtedy ubehlo presne 47 rokov. Pamätá si ju dokonca aj guvernér regiónu Veneto Luca Zaia, keď okolo nej chodil ešte ako chlapec do školy. Dnes už ale hrdzavú Fulviu na ulici Ferdinanda Zamboniho nenájdete. Postarali sa to úrady.

Fulvia zaparkovaná na jednom mieste celých 47... Foto: Twitter
Lancia Fulvia - parkovanie v Conegliano Fulvia zaparkovaná na jednom mieste celých 47 rokov sa dostala aj na 3D mapy Google Streets.

Tie akosi stratili trpezlivosť s vrakom, ktorý prekážal v premávke. Napriek tomu, že pán Fregolent, majiteľ Fulvie, platil dodnes poistenie aj cestnú daň, hoci auto nepoužíval. „Táto ulica je veľmi frekventovaná a úzka. Parkovanie je možné len s dvoma kolesami na chodníku, čo robí problémy školákom, ktorí tadiaľ prechádzajú do neďalekej školy. Preto sme sa rozhodli parkovacie miesta zrušiť za účelom uvoľnenia premávky aj chodníkov,“ povedal Claudio Mallamace, šéf miestnej polície. Staručká Fulvia tak musela ustúpiť bezpečnosti. Lenže nostalgia je silná. Počin miestnych mužov zákona nenchal miestnych ľahostajnými.

Kvôli zmene parkovania museli Fulviu odtiahnuť.... Foto: Twitter
Lancia Fulvia - parkovanie v Conegliano Kvôli zmene parkovania museli Fulviu odtiahnuť. Neskončí však v šrote.

Vďaka finančnej zbierke obdivovateľov tejto rarity nezamieri Fulvia do šrotu. Prevezená bola na stretnutie klasických áut Auto e Moto d'Epoca v neďalekej Padove, kde ju vystavili s plnou vážnosťou popri nablýskaných veteránoch. Zdá sa, že je zachránená, pretože čoskoro zamieri do rúk reštaurátorov. Za záchranu staručkej Lanie zabojoval Giovanni Berton, vedúci klubu historických áut Serenissima. „Mohli by sme ostať ľahostajní, ale zrodil sa nápad vziať Fulviu na autosalón a vystaviť ju tu, aby neušla pozornosti. Keď ju opravíme, dáme ju do záhrad miestnej školy, na miesto vyrúbaného topoľa. Pán Fregolent s manželkou bývajú neďaleko, a tak budú môcť svoju Fulviu vidieť každý deň priamo z okna,“ popísal ušľachtilý zámer Berton.

Zabudnutá predajňa áut - Buenos Aires Čítajte viac Neuveriteľné: V opustenom dílerstve sa zastavil čas. Je plné 30 ročných Álf a Fiatov!

Radosť z toho má aj majiteľ, ktorý pre miestne noviny vyjadril uspokojenie nad tým, že jeho auto neskončí podobne ako staručký topoľ. Aj ten totiž patril k symbolom ulice. Lancia má teda šťastie, hoci Fulvia, vyrábaná v rokoch 1963 až 1974, nepatrí k extra vyhľadávaným veteránom. Aspoň nie v podobe sedanu. Oveľa vzácnejšie sú kupé a najmä fastback Sport navrhnutý a vyrábaný slávnou karosárňou Zagato. Fulvia bola pomenovaná podľa rímskej cesty vedúcej z Tortona do Turína. Už v šesťdesiatych rokoch sa mohla pochváliť 4-valcom s rozvodom DOHC či kotúčovými brzdami Dunlop na všetkých kolesách. Výkon niektorých verzií dosahoval až 97 kW!

San Francisco - doprava 1906 Čítajte viac Chaos a anarchia: Toto je prvý záznam z 'palubnej kamery'. Má 113 rokov!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lancia #Lancia Fulvia #Conegliano
Články podľa značiek