Kalašnikov pripravuje elektrickú štvorkolku Iž UV-4. Ohrozí Renault Twizy?

Kalašnikov sa nám síce spája so slávnym samopalom AK-47, ale pravdou je, že v poslednom čase sa spoločnosť výrazne angažuje vo výrobe elektrických motocyklov. Od tých dvojkolesových chce však zmieriť k trojkolkám a štvorkolkám. Dokladujú to patentové snímky.

02.12.2021 16:00
debata
Kalašnikov Iž UV-4 je elektrickou štvorkolkou... Foto: Kalašnikov
Kalašnikov - patentové snímky Kalašnikov Iž UV-4 je elektrickou štvorkolkou pre dvoch pasažierov. Okrem strechy môže mať aj dvere. Zatiaľ si o nej môžeme urobiť predstavu len na základe patentových snímok.

Ruská spoločnosť Kalašnikov sľúbia, že vráti život skrachovanej ruskej motocyklovej značke Iž. A aj to urobila. Po elektrických endurách pre armádu či mohutnom stroji pre Putinovu prezidentskú kolónu predstavila aj prekrásny elektrický „café racer“. Blysla sa tiež retro elektromobilom CV-1. A teraz sa na sociálnych sieťach objavili patentové snímky elektrickej štvorkolky a trojkolky, ktoré svojou koncepciou nemajú ďaleko od známeho Reultu Twizy. To najmä preto, že sú určené dvom cestujúcim a napriek otvorenej kabíne majú strechu.

Kalašnikov - Café racer 2019 Čítajte viac Kalašnikov: Toto je nový ruský ‘café racer‘. Vyzerá úžasne

Štvorkolka UV-4 má však sedadlá usporiadané vedľa seba, takže je širšia a pravdepodobne aj stabilnejšia. Nevšedný mobilný prostriedok má mať dĺžku len 3,4 metra, šírku 1,5 metra a výšku 1,7 metra. Za príplatok budú k dispozícii dvere, ktoré zvýšia komfort. Vylúčený nie je ani moderný infotainment kompatibilný so smartfónmi. O technike nie sú žiadne informácie. Koncept, ktorý UV-4 predchádzal, bol však vybavený elektromotorom s výkonom 50 kW, takže 650 kg vážiaci stroj dokázal dosiahnuť rýchlosť 80 km/h. Batérie mali stačiť na 150 km jazdy.

Vo vývoji je aj menšia trojkolka. Foto: Kalašnikov
Kalašnikov - patentové snímky Vo vývoji je aj menšia trojkolka.
Aurus - nová ruská motorka Čítajte viac Aurus: Toto je nová ruská motorka pre Putina. Nestraší tak ako koncept Iž Kalašnikov zatiaľ nezverejnil žiadny časový plán, takže kedy sa UV-4 a menšia trojkolka dostanú na trh, nie je známe. Potenciál však vidí Kalašnikov v taxi službách a v spoločne využívanej doprave. Na trh by mali byť uvedené opäť pod značkou Iž. Vylúčený nie je ani prienik noviniek v do ruskej armády, ku ktorej má spoločnosť vďaka zbrojárskej výrobe veľmi blízko. Pripomeňme, že značka Iž skončila s výrobou posledných tradičných dvojtaktných motocyklov v roku 2009. História firmy však siaha až do roku 1933, keď spustila produkciu modelov odvodených z nemeckých motocyklov DKW.
Kalašnikov - patentové snímky
Kalašnikov - patentové snímky
+6Kalašnikov - patentové snímky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #kalašnikov #Iž
Články podľa značiek