Výrobca smartfónov Xiaomi už stavia fabriku na autá. Linky spustí v roku 2024

Čínsky elektronický gigant chce spustiť sériovú výrobu elektrických áut pod svojim logom už v roku 2024.

01.12.2021 12:00
xiaomi car Foto:
Xiaomi by mohlo podrobnosti o svojom pripravovanom elektromobile prezradiť ešte v tomto roku..
debata (7)

O tom, že čínsky elektronický gigant Xiaomi, známy hlavne svojimi smartfónmi, sa vážne pustí do výroby elektrických áut sa hovorí prakticky už od začiatku tohto roku. V októbri spoločnosť spustenie výroby elektromobilov po prvýkrát oficiálne okomentovala a vyjadrila sa aj k plánovanému termínu. A rovno ústami svojho hlavného šéfa.

Prvé elektromobily s logom Xiaomi by teda z výrobných liniek malí zísť v prvej polovici roku 2024, vyhlásil generálny riaditeľ firmy Lej Ťün. Vyjadril sa tak počas prezentácie pre investorov a neskôr to potvrdil na čínskej mikroblogovacej sieti Weibo.

Aktuálne sú známe aj ďalšie informácie. Xiaomi totiž už buduje vlastnú automobilovú fabriku. Stáť bude v Pekingu a jej plánovaá ročná kapacita je na úrovni 300 000 áut. Uviedla to štátna agentúra pre ekonomický rozvoj Beijing E-Town.

Elon Musk Čítajte viac Elon Musk: Pred čínskymi automobilkami mám rešpekt

Podľa agentúry, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters, sa závod vybuduje v dvoch etapách. Xiaomi okrem toho postaví aj centrálu pre svoju autodivíziu, ako aj kancelárie pre odbyt a výskum. A stavať by mala z čoho. Predstavitelia spoločnosti totiž už na jar oznámili, že v najbližších desiatich rokoch investujú do svojej novej divízie elektromobilov 10 miliárd dolárov.

Beijing E-Town predpokladá, že sériová výroba v závode bude spustená v roku 2024, zrejme v jeho druhej polovici. To je cieľ, ktorý v októbri prezentoval výkonný riaditeľ Xiaomi Lej Ťün. V rámci svojej expanzie na domácom trhu otvorila spoločnosť Xiaomi v posledných mesiacoch rádovo tisícky obchodov s elektronikou, predpokladá sa, že je to zároveň aj základ jej novej predajne siete elektromobilov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Xiaomi #elektromobilita #čínsky elektromobil
Články podľa značiek