Renomovaná banka žaluje Teslu. Elon Musk sa jej vysmial

JPMorgan patrí k najvplyvnejším bankám na svete. Od spoločnosti Tesla požaduje "za hrubé porušenie dohody" 162 miliónov dolárov.

01.12.2021 14:00
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk si zo žalôb veľa nerobí.
debata

Twitterový príspevok o tom, že si časť spoločnosti Tesla odkúpi do súkromného vlastníctva, Elona Muska prenasleduje aj po viac ako troch rokoch. Renomovaná banková spoločnosť JPMorgan Chase totiž zažalovala Teslu o 162 miliónov amerických dolárov s tvrdením, že automobilka jej túto sumu dlhuje na základe opčnej zmluvy, ktorú obe spoločnosti podpísali v roku 2014.

Jadrom sporu je ustanovenie v zmluve, ktoré umožňuje JPMorgan vykonať úpravu zmluvných podmienok po akýchkoľvek „ mimoriadnych udalostiach“, ku ktorým v Tesle dôjde. Pred tromi rokmi 7. augusta totiž generálny riaditeľ Tesly Elon Musk napísal na Twitteri, že zvažuje prevzatie firmy do súkromných rúk a má zaistené financovanie. O takmer tri týždne neskôr BBC informovala, že od oznámenia tohto plánu klesli akcie Tesly o 20 percent. A to podľa renomovanej banky JPMorgan rozhodne mimoriadna udalosť je.

Tesla Full Self-Driving Čítajte viac Tesla stiahla najnovšiu verziu ‘autopilota‘. Musk neprestáva provokovať

Neskôr potom Musk, ktorý v tom čase vlastnil takmer pätinu akcií, uviedol, že plán bol po zasadnutí predstavenstva (23. 8.) zrušený. Podľa neho akcionári a veľké banky, s ktorými hovoril, prosili, aby to nerobil. Potom, čo od stiahnutia akcií spoločnosti Tesla z newyorskej burzy upustil, bol pokutovaný americkým regulátorom za klamanie trhu. Urovnanie nakoniec viedlo k jeho odstúpeniu z funkcie predsedu správnej rady automobilky a pokute vo výške 20 miliónov dolárov pre neho aj pre Teslu.

„Poskytli sme spoločnosti Tesla viacero príležitostí na splnenie jej zmluvných záväzkov, takže je poľutovaniahodné, že nechali túto záležitosť vyústiť do súdneho sporu,“ uviedol vo vyhlásení hovorca JPMorgan a zároveň Teslu obvinil z „hrubého“ porušenia dohody, ústiaceho do žaloby na federálnom súde.

Tesla - Autopilot Čítajte viac Americkým úradom dochádza trpezlivosť. Tesla kašle na ‘zvolávačky‘

Elon Musk tento krok komentoval ironicky tým, že na Twitteri vyhlásil, že ak banka nestiahne žalobu, na platforme Yelp jej nechá 1-hviezdičkovú recenziu. A nezabudol doplniť, že aj toto je z jeho strany „posledné varovanie“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #JPMorgan #Elon Musk #žaloba na Teslu
Články podľa značiek